Reklama

Reklama

Nadziewane ziemniaki zapiekane z serem

Z grzybami.


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 500 g brokuła
  • Sól
  • 300 g boczniaków
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżeczka bulionu instant
  • Biały pieprz
  • Żółtko
  • 50 g sera Appenzeller
  •  Gałka muszkatołowa
  • Kolendra do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w wodzie 30 minut. Brokuła podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku przez 8 minut.

Cebule pokrojoną w kostkę przesmażyć na oleju, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć. Wlać 250 ml wody i śmietanę. Dodać bulion. Dodać odcedzone brokuły, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Ściąć górna część ziemniaka i wydrążyć go w środku.  Górna część i wydrążony miąższ ubić, zmieszać z żółtkiem i 25 g sera, doprawić sola i gałką muszkatołową. 2/3 ragout grzybowego nałożyć do formy aluminiowej. Następnie umieścić w nim ziemniaki, nałożyć pozostałe ragout posypać 25 g startego sera. Na wierzch nałożyć puree z serem. Zapiekać w 200 st. C przez 10-15 minut. Dekorować kolendrą

Dowiedz się więcej na temat: Nadziewane ziemniaki zapiekane z serem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje