Nadziewane ziemniaki zapiekane z serem
Z grzybami.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 500 g brokuła
- Sól
- 300 g boczniaków
- 250 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka bulionu instant
- Biały pieprz
- Żółtko
- 50 g sera Appenzeller
- Gałka muszkatołowa
- Kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w wodzie 30 minut. Brokuła podzielić na różyczki, gotować w osolonym wrzątku przez 8 minut.
Cebule pokrojoną w kostkę przesmażyć na oleju, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć. Wlać 250 ml wody i śmietanę. Dodać bulion. Dodać odcedzone brokuły, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Ściąć górna część ziemniaka i wydrążyć go w środku. Górna część i wydrążony miąższ ubić, zmieszać z żółtkiem i 25 g sera, doprawić sola i gałką muszkatołową. 2/3 ragout grzybowego nałożyć do formy aluminiowej. Następnie umieścić w nim ziemniaki, nałożyć pozostałe ragout posypać 25 g startego sera. Na wierzch nałożyć puree z serem. Zapiekać w 200 st. C przez 10-15 minut. Dekorować kolendrą