Nadziewany schab
Dodaj jabłka, śliwki lub żurawinę.
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego (bez kości)
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki majeranku
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Schab oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Nożem z cienkim długim ostrzem natnij mięso tak, by powstała kieszeń.
2. Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w kostkę. Rodzynki przebierz, opłucz, pozostaw do osuszenia.
3. Na patelni lub w rondelku rozgrzej dwie łyżki masła. Wrzuć pokrojone jabłka, przesmaż i zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki oraz bułkę tartą. Wsyp połowę majeranku, wymieszaj. Powstały farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 4Kieszeń w schabie napełnij farszem z jabłek i rodzynek. Mięso natrzyj z zewnątrz solą, pieprzem, pozostałym majerankiem oraz odrobiną mielonej słodkiej papryki. Skrop olejem i odstaw na minimum 60 min do marynowania. Po tym czasie przesmaż mięso z każdej strony na łyżce oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180 st.