Najciekawsze przepisy na muffinki
Zielone muffinki żabiego króla, mini torciki Sachera i 8 innych pomysłów na pyszne babeczki!
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 100 g białej czekolady,
- 350 ml oleju słonecznikowego,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 300 g mąki,
- 75 g miękkiego masła,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 20 g cukru pudru,
- łyżka konfitury morelowej,
- złote perły z cukru do ozdoby
Przygotowanie:
Szpinak zostawić na noc w lodówce, aby odtajał, odcisnąć nadmiar wody. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli.
Szpinak pokroić i zmiksować z olejem. Jajka, cukier, cukier waniliowy i ubić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jaj i wyrabiać na gładką masę. Dodać czekoladę. Ciasto nakładać do formy na 6 muffin i piec w 2 partiach w temp 175 st. C przez 20-25 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach uwolnić z formy. Masło ubić z cukrem pudrem na kremową masę , dodać konfiturę, dobrze wymieszać, na następnie przetrzeć przez sito. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny. Koronę z kremu wykończyć perłami z cukru.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal
Muffiny - mini torciki Sachera
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 35 g masła,
- 75 g cukru,
- 1 szczypta soli,
- 1 jajko,
- 75 g mąki,
- 1 na czubku noża proszku do pieczenia,
- 100 g konfitury morelowej,
- 10 g tłuszczu kokosowego,
- perełki do dekoracji
Przygotowanie:
50 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę stopić w rondelku na słabym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wlać do miski. Dodać cukier, sól, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Ciasto rozdzielić do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20 minut.
Konfiturę zmieszać z 2-3 łyżkami wody, zagotować, przetrzeć przez sito. Muffinki wyjąć z papierowych foremek, posmarować konfiturą i odstawić, aby ostygły. 150 g czekolady posiekać i wraz z tłuszczem kokosowym roztopić w gorącej kąpieli. Muffinki nadziewać na patyczek i zanurzać w czekoladzie. Dekorować perełkami i odstawiać do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal
Muffiny marchewkowo-marcepanowe
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g masła,
- 200 g marchewki,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 100 g masy marcepanowej,
- 100 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g mielonych migdałów bez skórki,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 25 g siekanych pistacji,
- 2 łyżki konfitury morelowej,
- 12 marcepanowych marchewek
Przygotowanie:
Masło stopić. Marchewki drobno utrzeć, dodać sok z cytryny. Marcepan zetrzeć. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami. Dodawać kolejno mąkę, masło, marchewkę i marcepan, wyrobić na gładkie ciasto. Po dwie foremki papierowe wkładać do formy na 12 muffin. Nałożyć ciasto i piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 25-30 st. C.
Konfiturę morelową podgrzać i przetrzeć przez sito. Na każdej muffince zrobić kleksa z konfitury, posypać posiekanymi pistacjami i ułożyć marcepanową marchewkę.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Tropikalne muffinki kokosowe
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 125 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki likieru kokosowego,
- 80 ml oleju,
- 15 g płatków kokosowych,
- 1 limonka,
- 150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi (odłożyć łyżkę wiórków) i cukrem. Jajko roztrzepać z mlekiem, likierem kokosowym i olejem. Dodać mąkę, krótko wyrobić i rozdzielić ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C ok 20-25 minut.
Płatki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Limonkę dobrze wymyć, ściąć nieco wiórków ze skórki, sok wycisnąć. Cukier puder wyrobić z 1-2 łyżkami soku z limonki na gęstą polewę. Muffinki wyjąć z formy, dekorować polewą, posypać, wiórkami ze skórki limonki i płatkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal
Jabłkowo-orzechowe muffiny w czapeczkach z bezy
Składniki na 12 sztuk:
- 75 g orzechów laskowych,
- 2 małe jabłka,
- 250 g maki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 275 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 80 ml oleju,
- 3 białka
Przygotowanie:
Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Orzechy posiekać, jabłka utrzeć na grubej tarce.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 125 g cukru. Jajka roztrzepać z mlekiem, utartym jabłkiem i olejem. Dodać mąkę, krótko wyrobić. Odłożyć 1-2 łyżki orzechów, resztę wmieszać do ciasta. Ciasto rozdzielić do foremek, posypać pozostałymi orzechami Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 15minut.
Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać 150 g cukru. Dobrze ubitą pianę nałożyć do rękawa cukierniczego. Muffinki wyjąć z piekarnika, nałożyć czapeczki z piany i piec jeszcze 8-10 minut.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal
Muffinki brownie
Składniki na 24 sztuki:
- 200 g masła,
- 350 g gorzkiej czekolady,
- 150 g mąki,
- 600 g cukru,
- 100 g kakao,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 jajek,
- 250 g śmietany,
- 25 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło stopić i zostawić, aby przestygło. Czekoladę grubo posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, kawą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Jajka wbić do miski i ubijać za pomocą robota ok. 5 minut. Wlać masło, wmieszać mąkę, a następnie śmietanę. Na koniec dodać czekoladę. Foremki papierowe umieścić w 2 formach na 12 muffin. Ciasto rozdzielić do foremek. Kolejno piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 25-30 minut. Posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal
Muffinki Latte Macchiato
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g masła,
- 175 g cukru,
- sól,
- 3 opakowania cukru waniliowego,
- 5 jajek,
- 350 g mąki,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 60 g orzeszków piniowych,
- 300 g śmietany,
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Masło, cukier, sól i 1 opakowanie cukru waniliowego ubić na kremową masę za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać. Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Ciasto rozdzielić do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut. Po 7 minutach muffiny posypać orzeszkami piniowymi, piec dalej.
Upieczone babeczki wyjąć z papierowych foremek, i porozcinać. Śmietanę ubić z kawą rozpuszczalną, stopniowo dodawać 2 opakowania cukru waniliowego. Masę nakładać na dolną część muffinek, nakrywać wierzchnią częścią. Oprószyć kakaem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Delikatne muffinki maślane
Składniki na 12 sztuk:
- 1/2 kostki drożdży (21 g),
- 4 łyżki + 125 g cukru,
- 100 g masła,
- 125 ml mleka,
- 5 łyżek śmietany,
- 1 szczypta soli,
- 300 g mąki,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 50 g płatków migdałowych,
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Drożdże wyrobić z łyżką cukru. 50 g masła stopić, zdjąć z pieca. Dolać mleko i śmietanę. Mąkę, sól, 3 łyżki cukru, skórkę z cytryny i jajko umieścić w misce. Dodać mieszankę mleczną i drożdże i natychmiast wyrobić za pomocą robota na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w cieple miejsce. Foremkę dobrze natłuścić.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 części. Formować w kulki i umieszczać we wgłębieniach blachy. Odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut. Z żółtka i 125 g cukru zrobić posypkę. 50 g masła stopić. Końcem łyżki w każdej muffince zrobić wgłębienie i wlać masło. Posypać przygotowaną posypką. Piec 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Nieco ostudzić i uwolnić z formy. Muffinki umieścić w papierowych foremkach.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Muffiny daktylowo-figowe
Składniki na 12 sztuk:- 100 g suszonych daktyli bez pestek,
- 100 g suszonych fig ,
- 260 g masła,
- 1 szczypta soli,
- 150 g brązowego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 275 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki macisu (mielonego kwiatu muszkatołowego),
- 3 łyżki mleka,
- 100 g cukru pudru,
Przygotowanie:
Figi i daktyle pokroić w plasterki. 200 g masła, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i macisem i dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Wmieszać figi i daktyle (trochę odłożyć do dekoracji).
Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Ciasto rozdzielić do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 30 minut.
Stopić 60 g masła. Połową masła polać muffinki i oprószyć je cukrem pudrem. Czynność powtórzyć. Muffinki uwolnić z formy i odstawić do ostygnięcia.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal
Rabarbarowe muffinki z białą czekoladą
Składniki na 12 sztuk:
- 300 g rabarbaru,
- 100 g białej czekolady,
- 350 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 75 g cukru,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 ml oleju
Przygotowanie:
Z czekolady ściąć trochę wiórków do dekoracji. Resztę czekolady pokruszyć i zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jajka zmieszać z mlekiem i - wraz z olejem - dodać do mąki. Szybko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto i delikatnie wmieszać pokrojony na kawałki rabarbar. Papierowe foremki umieścić w formie do muffin. Łyżką rozdzielić ciasto. Piec w temp. 175 st. 25 -35 minut. Wyjąć i po 10 minutach uwolnić z formy. Dekorować wiórkami z czekolady.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal