Najczęstsze błędy podczas smażenia pączków. To dlatego marmolada wypływa
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Do tłustego czwartku pozostało zaledwie kilka dni. Według zwyczaju w tym dniu raczymy się smakołykami w postaci faworków i pączków. Można kupić je w sklepie, ale wielu uważa, że najlepiej smakują te przygotowane w domu. Z pączkami bywa jednak pewien kłopot: wypływająca marmolada podczas smażenia. Jak smażyć pączki, żeby nadzienie pozostało wewnątrz?
Nadzienie do pączków: Czy zawsze trzeba je nadziewać?
Dlaczego pączki się otwierają podczas smażenia? Można znaleźć wiele odpowiedzi na to pytanie. Jedna z teorii mówi, że pączki należy naszprycować nadzieniem już po ich usmażeniu czy upieczeniu — w przeciwnym razie będą się otwierać. Jest to jedynie częściowo prawda — jeśli nadzienie do pączków ma luźną, budyniową konsystencję, to rzeczywiście wstrzyknięcie go do ciasta jest koniecznością. Jedna w przypadku marmolady, dżemu czy konfitury nasze babki radziły sobie bez szprycy, odpowiednich igieł i rękawów cukierniczych. Jak smażyć pączki metodą naszych przodkiń?
Zobacz również: Niezbędny składnik pączków. Dzięki niemu nie wchłaniają tłuszczu
Jak smażyć pączki z marmoladą, dżemem i konfiturą? Uważaj przy nadziewaniu
Przygotowując pączki w domu, musimy położyć nadzienie na lekko rozwałkowanym cieście, a następnie zawinąć je i uformować kulkę. Na tym etapie może pojawić się pewien problem: jeśli nie będziemy uważać i nadzienie do pączków znajdzie się na naszych palcach lub pobrudzi brzeg ciasta, to kulka nie będzie odpowiednio sklejona, co za tym idzie — nadzienie wypłynie, a pączki otworzą się podczas smażenia.
Jak zapobiec rozklejeniu się pączków? Nadzienie nakładać łyżeczką i dbać, by palce pozostały czyste podczas zawijania ciasta. Formując pączek, trzeba być uważnym i dokładnym, aby ciasto skleiło się w każdym miejscu. Czasem lepiej wykonać kilka ruchów rękoma więcej, niż żałować, że nadzienie wypływa z pączków podczas smażenia.
Zobacz również: Przepis na pączki
Dlaczego pączki otwierają się podczas smażenia?
Jest jeszcze jedna odpowiedź na pytanie: "dlaczego pączki otwierają się podczas smażenia" - bo nie pozwoliliśmy im "dojrzeć" do tego procesu. Po uformowaniu pączka z nadzieniem powinniśmy go odłożyć na jakiś czas i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy pączek zwiększy swoją objętość — czas wrzucić go na wrzący tłuszcz rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu pozostaje celebrować tłusty czwartek tradycyjnym smakiem domowych pączków.