Najczęstsze błędy podczas smażenia pączków. To dlatego marmolada wypływa

Do tłustego czwartku pozostało zaledwie kilka dni. Według zwyczaju w tym dniu raczymy się smakołykami w postaci faworków i pączków. Można kupić je w sklepie, ale wielu uważa, że najlepiej smakują te przygotowane w domu. Z pączkami bywa jednak pewien kłopot: wypływająca marmolada podczas smażenia. Jak smażyć pączki, żeby nadzienie pozostało wewnątrz?

Dlaczego pączki otwierają się podczas smażenia?
Dlaczego pączki otwierają się podczas smażenia?yanadjana123RF/PICSEL

Nadzienie do pączków: Czy zawsze trzeba je nadziewać?

Dlaczego pączki się otwierają podczas smażenia? Można znaleźć wiele odpowiedzi na to pytanie. Jedna z teorii mówi, że pączki należy naszprycować nadzieniem już po ich usmażeniu czy upieczeniu — w przeciwnym razie będą się otwierać. Jest to jedynie częściowo prawda — jeśli nadzienie do pączków ma luźną, budyniową konsystencję, to rzeczywiście wstrzyknięcie go do ciasta jest koniecznością. Jedna w przypadku marmolady, dżemu czy konfitury nasze babki radziły sobie bez szprycy, odpowiednich igieł i rękawów cukierniczych. Jak smażyć pączki metodą naszych przodkiń?

Jak smażyć pączki z marmoladą, dżemem i konfiturą? Uważaj przy nadziewaniu

Przygotowując pączki w domu, musimy położyć nadzienie na lekko rozwałkowanym cieście, a następnie zawinąć je i uformować kulkę. Na tym etapie może pojawić się pewien problem: jeśli nie będziemy uważać i nadzienie do pączków znajdzie się na naszych palcach lub pobrudzi brzeg ciasta, to kulka nie będzie odpowiednio sklejona, co za tym idzie — nadzienie wypłynie, a pączki otworzą się podczas smażenia.

Jak zapobiec rozklejeniu się pączków? Nadzienie nakładać łyżeczką i dbać, by palce pozostały czyste podczas zawijania ciasta. Formując pączek, trzeba być uważnym i dokładnym, aby ciasto skleiło się w każdym miejscu. Czasem lepiej wykonać kilka ruchów rękoma więcej, niż żałować, że nadzienie wypływa z pączków podczas smażenia.

Zobacz również: Przepis na pączki

Pączki przed smażeniem powinny wyrosnąć
Pączki przed smażeniem powinny wyrosnąć123RF/PICSEL

Dlaczego pączki otwierają się podczas smażenia?

Jest jeszcze jedna odpowiedź na pytanie: "dlaczego pączki otwierają się podczas smażenia" - bo nie pozwoliliśmy im "dojrzeć" do tego procesu. Po uformowaniu pączka z nadzieniem powinniśmy go odłożyć na jakiś czas i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy pączek zwiększy swoją objętość — czas wrzucić go na wrzący tłuszcz rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu pozostaje celebrować tłusty czwartek tradycyjnym smakiem domowych pączków.

Znaki Zodiaku. Komu pisane jest bogactwo?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas