Zalega w żołądku przez długie godziny! Najgorsze połączenie

Zrazy w sosie grzybowym, zupa z borowików, potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami — grzyby jako dodatek do dań wspaniale podkręcają ich smak. Okazuje się, że niektórych połączeń powinniśmy unikać, by nie utrudniać organizmowi trawienia. Jednak są również dodatki, które nie tylko podkręcą smak grzybów, ale uczynią je też lekkostrawnymi.

Grzyby, mięso i śmietana to najgorsze połączenie. Przez wiele godzin zalegają w żołądku
Grzyby, mięso i śmietana to najgorsze połączenie. Przez wiele godzin zalegają w żołądku123RF/PICSEL

Czy grzyby są ciężkostrawne?

Czy grzyby są ciężkostrawne? Tak, pomimo tego, że niemal w 90 proc. składają się z wody. Na ich długie zaleganie w przewodzie pokarmowym na wpływ chityna — wielocukier swoją budową przypominający celulozę, którego nasz organizm nie trawi. Grzyby w dużej mierze składają się też z białka, a to w porównaniu do węglowodanów, rozkłada się dłużej. Grzyby są ciężkostrawne, ale możemy sprawić, że nasz organizm szybciej sobie z nimi poradzi. Jak to zrobić?

Niektóre grzyby mają wiele związków dobrych dla zdrowia, więcej na ten temat dowiesz się w artykule: Siedzuń sosnowy: Grzyb o nietypowym wyglądzie i prozdrowotnych właściwościach

Z czym najlepiej łączyć grzyby, aby były lekkostrawne?

Skoro znamy już odpowiedź na pytanie: czy grzyby są ciężkostrawne, warto wiedzieć też, że możemy pomóc naszemu organizmowi w uporaniu się z nimi poprzez łączenie ich z ziołami ułatwiającymi trawienie. Doskonałym wyborem będą:

  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • cząber,
  • majeranek,
  • jałowiec,

  • kminek. 
  • Dzięki tym przyprawom nie tylko ułatwimy sobie trawienie grzybów, ale także dodamy im smaku i aromatu. 

    Zobacz również: Przepis na placuszki z grzybami

    Co zrobić, żeby grzyby były lekkostrawne?

    Specjaliści zwracają też uwagę, że aby grzyby były szybciej trawione, warto je podgotować przed dalszą obróbką. W zależności od gatunku grzyby powinny spędzić we wrzącej w wodzie od 10 (pieczarki, borowiki, podgrzybki, gąski, kurki, rydze czy maślaki) do 35 minut (większe okazy rydzów, borowików i kurek).

    Te połączenia strawisz szybciej

    Ciężkostrawne grzyby należy łączyć z lekkimi produktami spożywczymi, aby nie utrudniać organizmowi i tak już niełatwej pracy. Dlatego sos grzybowy do ryżu czy kaszy, panierowane grzyby z ziemniakami i warzywami na parze — to dobre rozwiązania. Należy natomiast unikać łączenia grzybów z mięsami i śmietaną — układ pokarmowy będzie potrzebował dużo czasu, aby uporać się z takim zestawem.

    „Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas