Najlepiej smakuje po krótkim „przegryzaniu”. Sos do ryby po grecku – gotowy do odgrzania

Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu
Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu123RF/PICSEL

Sos do ryby po grecku w słoiku - przedświąteczna lista zakupów

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 2-3 duże korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • szczypta pieprzu, soli i cukru do smaku

Gotowanie sosu do ryby po grecku - krok po kroku

Tarty seler, pietruszka i marchewka to podstawa sosu do ryby po grecku
Tarty seler, pietruszka i marchewka to podstawa sosu do ryby po grecku123RF/PICSEL
  1. Selera, pietruszkę oraz marchewkę dokładnie myjemy pod wodą, a następnie obieramy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Kiedy warzywa przestaną być twarde, odcedzamy wywar i pozostawiamy do wystudzenia. Całkowicie ostygnięte trzemy na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, dorzucamy pokrojone w piórka cebule i smażymy aż do zeszklenia.
  4. Do czystego garnka przekładamy podsmażoną cebulę oraz starte warzywa, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy sól, pieprz oraz cukier.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na koniec oddajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  6. Gorący sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i poddajemy pasteryzacji przez 20 minut.
  7. W kolejnym kroku ustawiamy słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak prawidłowo przechowywać gotowy sos?