Najlepiej smakuje po krótkim „przegryzaniu”. Sos do ryby po grecku – gotowy do odgrzania
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jakich klasyków kulinarnych nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Część osób wskaże na rubinowy barszcz z uszkami, pachnący wędzonymi owocami kompot z suszu lub pełną bakalii kutię. W propozycjach znajdą się także regionalne przysmaki, np. ryba po grecku. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tego dania jest dosmakowany sos. Zdradzamy sekret smakowitej receptury, którą warto wypróbować jeszcze przed świętami.
Spis treści:
Sos do ryby po grecku w słoiku - przedświąteczna lista zakupów
Kluczem do udanego sosu podawanego do smakowitej ryby po grecku jest odpowiednie ugotowanie, a następnie starcie warzyw. Za głębię smaku odpowiadają również dodatki w postaci passaty pomidorowej, przyrumienionej cebuli i odpowiednio skomponowanych przypraw. Wystarczy ok. 30 minut pracy, by przygotować rarytas, który zagości wśród innych przetworów w spiżarni.
Składniki:
- 1 l passaty pomidorowej
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 2-3 duże korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- szczypta pieprzu, soli i cukru do smaku
Gotowanie sosu do ryby po grecku - krok po kroku
- Selera, pietruszkę oraz marchewkę dokładnie myjemy pod wodą, a następnie obieramy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Kiedy warzywa przestaną być twarde, odcedzamy wywar i pozostawiamy do wystudzenia. Całkowicie ostygnięte trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, dorzucamy pokrojone w piórka cebule i smażymy aż do zeszklenia.
- Do czystego garnka przekładamy podsmażoną cebulę oraz starte warzywa, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy sól, pieprz oraz cukier.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na koniec oddajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
- Gorący sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i poddajemy pasteryzacji przez 20 minut.
- W kolejnym kroku ustawiamy słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jak prawidłowo przechowywać gotowy sos?
Słoiki z sosem do ryby po grecku najlepiej trzymać w ciemnym i suchym miejscu aż do nadejścia Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdzą się szafki kuchenne, pawlacze, spiżarnie lub garaże. Przed napełnieniem słoików przysmakiem upewnijmy się, że są czyste i dokładnie osuszone. W dzień spotkania z rodziną i najbliższymi wystarczy tylko podgrzać sos i wyłożyć go na usmażoną rybę. Chociaż tradycyjnie przepis na bazie podanych składników wykorzystuje się do ryby po grecku, nic nie stoi na przeszkodzie, by skomponować go również z innymi składnikami.
Sprawdź również: