Błędy przy robieniu ryby po grecku. Sprawdź, jak ją przygotować

Ryba po grecku to danie często podawane na święta Bożego Narodzenia
Ryba po grecku to danie często podawane na święta Bożego Narodzenia 123RF/PICSEL
  • Sekretem smacznej ryby po grecku jest jej prostota.
  • Wybór odpowiedniej ryby jest istotny podczas przygotowywania tego dania.

Kiedy zrobić rybę po grecku na Wigilię?

Jaka jest najlepsza ryba na rybę po grecku? Tej ryby nigdy nie używaj

  • Łososia
  • Pangi
  • Makreli
  • Ryby maślanej
  • Dorsz
  • Mintaj
  • Miruna
  • Morszczuk
Ryba po grecku może być przygotowywana m.in. z dorsza
Ryba po grecku może być przygotowywana m.in. z dorsza123RF/PICSEL

Ryba po grecku - dlaczego ryba rozpada się podczas smażenia?

  • po usmażeniu zdejmij rybę z patelni, przy użyciu drewnianej lub silikonowej łopatki oraz widelca do podtrzymania od góry,
  • wybieraj dobre jakościowo ryby, świeże lub mrożone z małą ilością lodu,
  • wybieraj ryby o zwartym mięsie,
  • możesz smażyć rybę w cieście naleśnikowym, które lepiej niż panierka zatrzyma jej strukturę,
  • włóż rybę na 10 minut do roztworu wody z solą, wyjmij, osusz i dopiero usmaż.

Co zrobić, żeby ryba do ryby po grecku po usmażeniu nie była twarda?

Jak zrobić dobry farsz do ryby po grecku?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?