Ryba po grecku bez ryby. Wiesz, czym można ją zastąpić?
Ryba po grecku bez ryby brzmi co najmniej dziwnie. Ale okazuje się, że można ją zastąpić bezmięsnym produktem, dodając jeden, bardzo ważny składnik. Smak będzie praktycznie taki sam.
Niektórzy mogą popukać się w czoło na dźwięk hasła “Ryba grecka bez ryby". To klasyczne, polskie danie, które jak wiemy, niewiele ma wspólnego z Grecją, smakuje doskonale również wtedy, gdy zastąpimy jego główny składnik.
W ten sposób uzyskamy wersję wegańską i odpowiednią dla osób, które mają na ryby alergię.
Zamiast ryby można bowiem użyć tofu. Ale uwaga - samo z siebie nie będzie miało ono charakterystycznego, “rybiego" posmaku.
Tofu robi się z nasion soi, które po namoczeniu są mielone z wodą, a uzyskane w ten sposób mleko sojowe podgrzewa się i poddaje koagulacji. Choć stanowi zdrowy, wysokobiałkowy zamiennik mięsa, to ma raczej neutralny aromat.
Czytaj więcej: Zdrowe, łatwo dostępne, proste w przygotowaniu: 5 powodów, by jak najczęściej jeść śledzie
Do ryby po grecku bez ryby należy więc dodać jeszcze coś - japońskie wodorosty nori. Zazwyczaj używane są one do zawijania sushi. Mają mocny, słono - morski smak. Dzięki temu danie będzie doskonałą alternatywą dla ryby po grecku w klasycznym wydaniu i to bez grama ości.
Tę odmienną wersję wigilijnej, i nie tylko, potrawy przyrządza się dokładnie w taki sam sposób jak jej tradycyjną postać. Warzywa dobieramy i pieczemy wedle uznania. Tofu natomiast należy przed usmażeniem w panierce pokroić w plastry i po prostu owinąć w płaty nori.
Domownicy na pewno docenią Twoją kreatywność i nawet wielbiciele ryb powiedzą, że im smakuje!