Najlepsze ciasta na Międzynarodowy Dzień Pieczenia
Sernik rabarbarowy, Banana split lub brzoskwinowo-budyniowe - wypróbuj doskonałe przepisy na pyszne ciasta!
Składniki:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g masła
- 50 g + 6 łyżek cukru
- 1 jajko
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 800 ml mleka
- Puszka brzoskwiń
- Gruby cukier
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, masło w płatkach, 50 g cukru i jajko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotować budyń (2 opakowania, 800 ml mleka, 6 łyżek cukru). Brzoskwinie osączyć. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na krążek (28 cm), ułożyć w formie, docisnąć. Nałożyć lekko przestudzony budyń, wyrównać. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec w 175 st. C przez 45 minut. Posypać grubym cukrem.
Sernik rabarbarowy
- 225 g masła
- 300 g + 1 łyżka mąki
- 450 g cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g migdałów w płatkach
- 50 g grubego cukru
- 800 g rabarbaru
- 200 g kremowego twarożku (np. philadelphia)
- 750 g twarogu
- 6 jaj
- Opakowanie budyniu waniliowego
- Cukier puder
Przygotowanie:
175 g i 50 g masła roztopić w 2 rondelkach, ostudzić. 300 g mąki, 175 g stopionego masła i 50 g cukru wyrobić jak na posypkę. Formę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 2/3 posypki, docisnąć. Posypać kaszą manną. Resztę posypki, płatki migdałowe, gruby cukier i łyżkę mąki jeszcze raz wyrobić i odstawić do lodówki. Rabarbar pokroić na małe kawałki. 200 g odłożyć, resztę, umieścić w rondelku i wraz z 100 g cukru trzymać przez trzy minuty na ogniu. 50 g stopionego masła, twarogi, 200g cukru i jajka wymieszać na gładką masę, dodać budyń. Do formy nałożyć rabarbar z cukrem, a następnie masę serową. Posypkę wyjąć z lodówki wymieszać z pozostałym rabarbarem (surowym), nałożyć na ciasto. Piec w 175 st. Przez 70 minut. Oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto "Banana split"
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 75 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 płaty żelatyny
- 500 g śmietany kremówki
- 8 bananów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek konfitury porzeczkowej
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka z 2 łyżkami wody ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temp. 200 st. C przez 10-12 minut. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Łyżkę czekolady odłożyć. Biszkopt wyjąc z piekarnika, wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 500 g śmietany ubić i wstawić do lodówki. 7 bananów obrać przeciąć wzdłuż i skropić sokiem z cytryny. Biszkopt wyrównać umieścić w regulowanym pierścieniu do ciasta (prostokątnym). Konfiturę podgrzać i rozprowadzić na biszkopcie. Następnie ułożyć banany.
4 łyżki bitej śmietany wmieszać do czekolady. Żelatynę odcisnąć i roztopić, wmieszać do niej 3 łyżki czekolady, wymieszać. A następnie wmieszać to do reszty czekolady. Ostrożnie wmieszać resztę bitej śmietany, (zostawić 6 łyżek do dekoracji). Krem nałożyć na ciasto i wstawić na 3 godziny do lodówki. Dekorować bitą śmietaną, plasterkami banana i czekoladą.