Reklama

Reklama

Najlepsze dania z soją

Sojowe kotleciki domowej roboty, pyszny chleb i doskonały deser.


   Talarki sojowe z sałatami i dipem jogurtowym

Składniki:

  • 250 g suszonej soi
  • 200 g mieszanki sałat
  • pęczek bazylii
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  •  4 łyżki mąki
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 3 zielone cebulki
  • 6 łyżek sezamu
 Przygotowanie:

Soję namoczyć przez noc w 800 ml cieplej wody. Sałaty wymyć potargać na kawałki, wymieszać z pokrojonymi paprykami i ¾ listków bazylii. Zmieszać z sosem przygotowanym z soku z cytryny, 6 łyżek oliwy, soli, pieprzu i cukru. Pozostałe listki bazylii drobno pokroić zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem

Reklama

 Soję odcedzić i miksować partiami z cebulą i czosnkiem, dodając 275-325 ml wody, w której namaczała się przez noc. Dodać jajko, mąkę, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pokrojoną zielona cebulkę. Z masy formować talarki, obtaczać je w sezamie i smażyć na oliwie 4-5 minut z obu stron. Podawać z sałatą i dipem.


Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 3310 kJ/791 kcal

 

Chleb żytnio-sojowy

Składniki:

  • 375 g śruty żytniej (typ 1800)
  • 375 g mąki pszennej
  • 150 g śruty sojowej
  • 1 łyżka soli
  • 40 g drożdży
  • 150 g naturalnego zakwasu
Przygotowanie:

Śrutę żytnią, mąkę pszenną, 125 g śruty sojowej i sól wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ½ l ciepłej wody dodać zakwas. Płyn wlać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni i wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto ponownie umieścić w  misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut  w ciepłe miejsce. Uformować bochenek i umieścić na natłuszczonej blasze do pieczenia. W ¼ filiżanki gorącej wody rozpuścić ½ łyżeczki soli, skropić chleb i posypać pozostałą śrutą sojową. Wodę wlać do małej żaroodpornej miseczki i również ustawić na blasze. Chleb wstawić do gorącego piekarnika (225 st. C) po 15 minutach zredukować temperaturę do 200 st. C i piec dalsze 30 minut, od czasu do czasu skrapiać wodą.

Soja-kiba - deser sojowy

Składniki na 1 porcję:

  •  1 banan
  • 125 ml mleka sojowego
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • po ¼ łyżeczki mielonego lnu i cynamonu
  • cynamon do dekoracji
Przygotowanie:

Mleko sojowe zmiksować z bananem, wlać do szklaneczki. Po łyżeczce wlać syrop wiśniowy. Posypać cynamonem i mielonym lnem.


Czas przygotowania 10 minut

Jedna porcja zawiera 1050 kJ/251 kcal

 

 

 





Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje