Najlepsze dania z soją
Sojowe kotleciki domowej roboty, pyszny chleb i doskonały deser.
Talarki sojowe z sałatami i dipem jogurtowym
Składniki:
- 250 g suszonej soi
- 200 g mieszanki sałat
- pęczek bazylii
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 1 cytryna
- sól, pieprz, cukier
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 500 g jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 9 łyżek bułki tartej
- 3 zielone cebulki
- 6 łyżek sezamu Przygotowanie:
Soję namoczyć przez noc w 800 ml cieplej wody. Sałaty wymyć potargać na kawałki, wymieszać z pokrojonymi paprykami i ¾ listków bazylii. Zmieszać z sosem przygotowanym z soku z cytryny, 6 łyżek oliwy, soli, pieprzu i cukru. Pozostałe listki bazylii drobno pokroić zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem
Soję odcedzić i miksować partiami z cebulą i czosnkiem, dodając 275-325 ml wody, w której namaczała się przez noc. Dodać jajko, mąkę, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pokrojoną zielona cebulkę. Z masy formować talarki, obtaczać je w sezamie i smażyć na oliwie 4-5 minut z obu stron. Podawać z sałatą i dipem.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 3310 kJ/791 kcal
Chleb żytnio-sojowy
Składniki:
- 375 g śruty żytniej (typ 1800)
- 375 g mąki pszennej
- 150 g śruty sojowej
- 1 łyżka soli
- 40 g drożdży
- 150 g naturalnego zakwasuPrzygotowanie:
Śrutę żytnią, mąkę pszenną, 125 g śruty sojowej i sól wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ½ l ciepłej wody dodać zakwas. Płyn wlać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni i wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut w ciepłe miejsce. Uformować bochenek i umieścić na natłuszczonej blasze do pieczenia. W ¼ filiżanki gorącej wody rozpuścić ½ łyżeczki soli, skropić chleb i posypać pozostałą śrutą sojową. Wodę wlać do małej żaroodpornej miseczki i również ustawić na blasze. Chleb wstawić do gorącego piekarnika (225 st. C) po 15 minutach zredukować temperaturę do 200 st. C i piec dalsze 30 minut, od czasu do czasu skrapiać wodą.
Soja-kiba - deser sojowy
Składniki na 1 porcję:
- 1 banan
- 125 ml mleka sojowego
- 2 łyżki syropu wiśniowego
- po ¼ łyżeczki mielonego lnu i cynamonu
- cynamon do dekoracjiPrzygotowanie:
Mleko sojowe zmiksować z bananem, wlać do szklaneczki. Po łyżeczce wlać syrop wiśniowy. Posypać cynamonem i mielonym lnem.
Czas przygotowania 10 minut
Jedna porcja zawiera 1050 kJ/251 kcal