Najlepsze przepisy na pyszne pączki
Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.
- 40 dkg mąki pszennej sianej,
- 12 żółtek,
- 1/4 litra słodkiej śmietanki,
- 4 dkg drożdży,
- 1 kieliszek arraku,
- 5 łyżek (stołowych) sklarowanego masła,
- 6 łyżek (stołowych) cukru,
- sól
Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, nie gotować, wbić żółtka, dodać cukier i masło i ubić doskonale na pianę. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i kiedy zaczną się ruszać dać do mąki i wlać ubitą pianę. Dodać arrak i posolić (ćwierć łyżeczki do kawy), wyrabiać aż pokażą się pęcherze, odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować: stolnicę, dwie szklanki o różnej średnicy, puchowe poduszki i nagrzać doskonale kuchnię. Do dużego płaskiego rondla włożyć 1.5 kilograma smalcu (nie oleju!) i powoli go rozpuszczać, nie wolno gwałtownie, bo się zacznie palić. Kiedy ciasto wyrośnie, zaczną się na nim tworzyć minimalne pęknięcia, posypujemy stolnicę mąką, ręce smarujemy masłem, żeby nam się ciasto nie kleiło do rak i wyjmujemy z miski najwyżej 1/4 zawartości. Rozciągamy na stolnicy rękami (nie wałkiem) i wykrawamy większą szklanką parzystą ilość krążków. Na połowie układamy konfiturę z róży i przykrywamy drugim krążkiem, i wykrawamy całość mniejszą szklanką.
Gotowe kładziemy na poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy szklankę. Smażymy wrzucając stroną rosnącą do spodu i przykrywamy, kiedy wyrosną i zrumienią się od spodu, przewracamy widelcem i smażymy już bez przykrycia.
Należy pamiętać, żeby dobrze dobrać temp. smalcu. W tym celu należy zostawić okrawki, które będą miernikiem. Jeśli tłuszcz będzie za zimny, pączki nasiąkną tłuszczem, zbyt gorący - będą się palić pozostając w środku surowe. Wyjmujemy na osobny talerz z serwetką papierową. Smażymy po trzy lub cztery! Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeden pączek 600kalorii.
- 150 g mąki,
- sól,
- 2 żółtka,
- 15 g masła,
- 10 łyżek + 500 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 5 łyżek cukru,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki Calvadosu,
- opakowanie sosu waniliowego w proszku,
- 1 litr oleju rzepakowego,
- łyżka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Oprószyć mąką i odstawić, pod przykryciem, na 30 minut w ciepłe miejsce. Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru skarmelizować.
Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu waniliowego - połowę budyniu na 0,5 l. mleka + odrobina cukru waniliowego). Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 15 porcji, formować kule. Jeszcze raz zostawić na 10 minut pod przykryciem.
Olej rozgrzać do temp 160 st. C i smażyć pączki po 8 minut. Nastrzykiwać musem jabłkowym. Pozostałe jabłko pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Plasterki jabłka, pączki i sos nakładać na talerzyki.
Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 160 kJ/38 kcal
- 1/2 kg mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 10 żółtek,
- 5 dag drożdży,
- 3 - 4 łyżki miodu,
- szklanka śmietany kremówki,
- 20 dag czekolady,
- szklanka likieru pomarańczowego,
- tłuszcz do smażenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie: Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić.
Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem. Porcja - 200 kcal Czas przyg.: 1 i 1/2 godz.
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 1/8 l mleka,
- 42 g drożdży,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- aromat rumowy,
- 2 jajka,
- 140 g konfitury ananasowej,
- 2 l oleju,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki Batida de Coco,
- 2 krążki kandyzowanego ananasa,
- białko z jajka,
- cukrowe dekoracje
Przygotowanie: Mąkę i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka. Zarobić i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztopić, zdjąć z ognia, dolać pozostałe mleko. Pozostały cukier, cukier waniliowy, aromat rumowy, jajka i masło z mlekiem dodać do ciasta i wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego.
Ponownie odstawić na 30 minut. Ciasto wyrobić jeszcze raz ręcznie i rozwałkować na grubość ok 1 cm, za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po kleksie konfitury. Ciasto posmarować białkiem z jajka i skleić z drugim krążkiem, docisnąć. Układać na wyłożonej papierem blasze, i jeszcze raz zostawić na 15-20 minut.
Olej rozgrzać w dużym garnku, smażyć po 2-3 pączki przez ok 3 minuty. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder, likier kokosowy i 1-2 łyżki gorącej wody dobrze wymieszać, tak przygotowaną polewą i kawałkami kandyzowanego ananasa dekorować pączki.
Czas przygotowania 105 minut Jedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal
- 0,5 kg. mąki,
- 4 dag. drożdży,
- 200 ml. ciepłego mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 50 g. cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
- 1 l oleju do smażenia,
-20 dag gorzkiej polewy czekoladowej,
- 5 dag wiórków kokosowych, -20 dag konfitury wiśniowej
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi.
Pozostawić do ostygnięcia. 400 kcal. Czas: 80 minut
- 60 g masła,
- 15 dag mąki,
- szczypta soli,
- 200 ml. wody,
- 4 jajka,
- cukier puder,
- pergamin,
- 1 słoik powideł wiśniowych
Przygotowanie: Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem.
Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na ok. 15 szt.
- 0,5 kg. mąki,
- 4 dag. drożdży,
- 200 ml. ciepłego mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 50 g. cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
- 1 l oleju do smażenia,
- 1 białko,
- cukier puder,
- 5 dag białej czekolady,
- 20 dag konfitury wiśniowej
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Następnie pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury).
Po ostygnięciu można pączki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i białka: do białka, cały czas ucierając dodawać cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać polukrowane pączki.
Czas przygotowania 2 h.