Najlepsze przepisy z serkami topionymi
Ten prosty składnik pomoże wyczarować niezwykłe dania!
Zupa porowo-grzybowa
Składniki na 4 porcje:
- 300 g pieczarek
- 4 pory
- 125 g gotowanej szynki (w plastrach)
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g serka topionego z ziołami
- 1 łyżka oleju
- pieprzPrzygotowanie:
Pieczarki pokroić w ćwiartki, pory w plasterki, szynkę w paski. W rondelku roztopić masło, przesmażyć pory (2 łyżki porów odłożyć), wsypać mąkę, zamieszać i ciągle mieszając wlać bulion. Dodać serek topiony i gotować 5 minut (cały czas mieszając).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby 5 minut, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut, doprawić pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć szynkę. Gotową zupę posypać porami i szynką.
Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Lasagne w sosie mięsno-warzywno-serowym
Składniki:
- 400 g schabu
- 100 g marchewki
- 125 g selera
- ¼ pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów (425 ml)
- 100 ml bulionu
- sól, pieprz, cukier
- 75 g sera gouda
- 200 śmietany
- 200 g śmietankowego sera topionego
- 9 płatów lasagne
- tłuszcz do formy i bazylia do dekoracji. Przygotowanie:
Schab, marchewkę, cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Pora rozkroić na 4 części wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć schab przez 1-2 minuty, zdjąć. Na patelnię wsypać warzywa smażyć 1 minutę, dodać koncentrat pomidorowy, a następnie pomidory i bulion. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i gotować ok. 10 minut. Śmietanę podgrzać razem z serem topionym i mieszać, aż ser się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Formę aluminiową nasmarować tłuszczem nałożyć nieco sosu i ułożyć 3 płaty lasagne, na nich 1/2 kostek schabu, warzyw i sosu, układać kolejne warstwy. Posypać startym serem. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal
Fasolowa patelnia z sosem serowym
Składniki na 4 porcje:
- 250g Szpecli
- sól
- 400 g zielonej fasolki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3 zielone cebulki
- pół pęczka pietruszki
- 2 łyżki sklarowanego masła
- pieprz, cukier
- kopiata łyżka mąki
- 300 ml bulionu
- 200 g serka topionego śmietankowego Przygotowanie:
Szpecle przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj.
Fasolkę i cebulę pokroić na kawałki, pomidorki poprzekrawać. Natkę pietruszki drobno pokroić. Na dużą patelnię wlać 100 ml wody i dusić w niej fasolkę przez 8 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć przykrywkę i odparować wodę (2-3 minuty). Dołożyć łyżkę sklarowanego masła, dodać pozostałe warzywa i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć szpecle na złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę sklarowanego masła, wsypać mąkę, przesmażyć, wlać bulion i dodać serek topiony, mieszając, aż się rozpuści. Do sosu ponownie włożyć szpecle, warzywa i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal