Reklama

Reklama

Najlepsze przepisy z serkami topionymi

Ten prosty składnik pomoże wyczarować niezwykłe dania!


 

Zupa porowo-grzybowa

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g pieczarek
  • 4 pory
  • 125 g gotowanej szynki (w plastrach)
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g serka topionego z ziołami
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w ćwiartki, pory w plasterki, szynkę w paski. W rondelku roztopić masło, przesmażyć pory (2 łyżki porów odłożyć), wsypać mąkę, zamieszać i ciągle mieszając wlać bulion. Dodać serek topiony i gotować 5 minut (cały czas mieszając).

Reklama

Na patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby 5 minut, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut, doprawić pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć szynkę. Gotową zupę posypać porami i szynką.

Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

 

 

Lasagne w sosie mięsno-warzywno-serowym

Składniki:

  • 400 g schabu
  • 100 g marchewki
  • 125 g selera
  • ¼ pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (425 ml)
  • 100 ml bulionu
  • sól, pieprz, cukier
  • 75 g sera gouda
  • 200  śmietany
  • 200 g śmietankowego sera topionego
  • 9 płatów lasagne
  • tłuszcz do formy i bazylia do dekoracji.
 Przygotowanie:

 Schab, marchewkę, cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Pora rozkroić na 4 części wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć schab przez 1-2 minuty, zdjąć. Na patelnię wsypać warzywa smażyć 1 minutę, dodać koncentrat pomidorowy, a następnie pomidory i bulion. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i gotować ok. 10 minut. Śmietanę podgrzać razem z serem topionym i mieszać, aż ser się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Formę aluminiową nasmarować tłuszczem nałożyć nieco sosu i ułożyć 3 płaty lasagne, na nich 1/2 kostek schabu, warzyw i sosu, układać kolejne warstwy. Posypać startym serem. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut. Dekorować bazylią.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal

 

 

Fasolowa patelnia z sosem serowym

Składniki na 4 porcje:

  • 250g Szpecli 
  • sól
  • 400 g zielonej fasolki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 zielone cebulki
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • pieprz, cukier
  • kopiata łyżka mąki
  • 300 ml bulionu
  • 200 g serka topionego śmietankowego
 Przygotowanie:

Szpecle przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj.

Fasolkę i cebulę pokroić na kawałki, pomidorki poprzekrawać. Natkę pietruszki drobno pokroić. Na dużą patelnię wlać 100 ml wody i dusić w niej fasolkę przez 8 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć przykrywkę i odparować wodę (2-3 minuty). Dołożyć łyżkę sklarowanego masła, dodać pozostałe warzywa i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć szpecle na złoty kolor, zdjąć z patelni.

Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę sklarowanego masła, wsypać mąkę, przesmażyć, wlać bulion i dodać serek topiony, mieszając, aż się rozpuści. Do sosu ponownie włożyć szpecle, warzywa i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.

 


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje