Ten prosty składnik pomoże wyczarować niezwykłe dania!
Składniki na 4 porcje:
- 300 g pieczarek
- 4 pory
- 125 g gotowanej szynki (w plastrach)
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g serka topionego z ziołami
- 1 łyżka oleju
- pieprz
Pieczarki pokroić w ćwiartki, pory w plasterki, szynkę w paski. W rondelku roztopić masło, przesmażyć pory (2 łyżki porów odłożyć), wsypać mąkę, zamieszać i ciągle mieszając wlać bulion. Dodać serek topiony i gotować 5 minut (cały czas mieszając).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby 5 minut, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut, doprawić pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć szynkę. Gotową zupę posypać porami i szynką.
Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal