Najlepsze przepisy ze słonecznej Toskanii!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Toskańskie nóżki z kurczaka

  • 6 nóżek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 gałązek oregano
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 400 g śmietany
 
 123RF/PICSEL

Pappa al Pomodoro (Toskańska zupa pomidorowa)

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 czosnek
  • gałązka rozmarynu
  • kawałek czerstwej bułeczki (ok. 60 g)
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 250 ml
  • 3 łodyżki bazylii
  • 4 łodyżki majeranku
  • 50 g tartego parmezanu
 
 123RF/PICSEL

Toskańska fasola w oliwie i pomidorach

  • 500 g  świeżej fasoli
  • 2 dojrzałe pomidory
  • średniej wielkości cebula
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 20 g sklarowanego masła
  • 4 steki wołowe z biodrówki
 
 123RF/PICSEL

Toskańska zapiekanka

  • 500 g schabu
  • 8 plastrów bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • pół pęczka bazylii
  • 400 g śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki keczupu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • pieprz Cayenne
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  •  2 łyżki miękkiego masła
 
 123RF/PICSEL

   Toskańska salatka chlebowa z przepiórczymi jajkami

  •  12 jaj przepiórczych
  • 375 g pomidorków koktajlowych
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 200 g rukoli
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 30 g kaparów
  • 200 g chleba wiejskiego
  • 2 łyżki masła lub margaryny