Najlepsze przepisy ze słonecznej Toskanii!
Nawet jeśli uda ci się tego lata wyjechać do Toskanii, możesz rozkoszować się najlepszymi przysmakami tamtejszej kuchni!
Toskańskie nóżki z kurczaka
- 6 nóżek z kurczaka
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 gałązek oregano
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 400 g śmietany Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem i skropić 2 łyżkami oliwy. Ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Grzyby oczyścić i poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Z ziół oberwać listki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę przez 6 minut, po 4 minutach dodać pieczarki, czosnek i zioła. Wmieszać przecier pomidorowy, a po chwili śmietanę, zagotować. Nóżki polać sosem grzybowym po 30 minutach pieczenia. Gotowe danie podawać z pieczywem, dekorować rozmarynem i oregano.
Pappa al Pomodoro (Toskańska zupa pomidorowa)
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 2 czosnek
- gałązka rozmarynu
- kawałek czerstwej bułeczki (ok. 60 g)
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 250 ml
- 3 łodyżki bazylii
- 4 łodyżki majeranku
- 50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i zdjąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory poprzekrawać, wyjąć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Bułkę pokroić w kostkę (ok. 1 cm). W rondelku rozgrzać 6 łyżek oliwy, przesmażyć bułkę, cebulę i czosnek wraz z listkami rozmarynu, odłożyć 4 łyżki tej mieszanki.
Do rondelka dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką, i dusić 15 minut. Po 5 minutach wlać bulion. Dodać listki majeranku i oregano. Zupę zmiksować, rozlać do talerzy. Nałożyć po łyżce cebuli z grzankami i posypać parmezanem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal
Toskańska fasola w oliwie i pomidorach
Składniki:
- 500 g świeżej fasoli
- 2 dojrzałe pomidory
- średniej wielkości cebula
- 3-4 gałązki bazylii
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 20 g sklarowanego masła
- 4 steki wołowe z biodrówki Przygotowanie:
Fasolę zagotować w ½ litra wody, i na bardzo słabym ogniu gotować pół godziny pod przykryciem. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pestki wyciąć, a miąższ pokroić w kostkę.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory i dusić, aż całkowicie się rozpadną. Dodać 4 łyżki oliwy, fasolkę, i pokrojone listki bazylii, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na sklarowanym maśle smażyć steki (6 minut), doprawić solą i pieprzem. Steki podawać z fasolką, dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal
Toskańska zapiekanka
Składniki:
- 500 g schabu
- 8 plastrów bekonu
- 2 łyżki oleju
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- pół pęczka bazylii
- 400 g śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki keczupu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- pieprz Cayenne
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki miękkiego masła Przygotowanie:
Ze schabu wyciąć 8 medalionów, każdy zawinąć w plaster bekonu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć medaliony z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć i ułożyć w natłuszczonej formie. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać śmietanę, przecier pomidorowy, keczup i zioła, zagotować. Doprawić solą pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Sosem zalać medaliony. Z pieczywa odciąć skórkę, resztę pokruszyć, wmieszać z masłem i wysypać na zapiekankę. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut. Dekorować bazylią. Można podawać z brokułami lub zasmażanymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal
Toskańska salatka chlebowa z przepiórczymi jajkami
Składniki:
- 12 jaj przepiórczych
- 375 g pomidorków koktajlowych
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 200 g rukoli
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cukru
- 30 g kaparów
- 200 g chleba wiejskiego
- 2 łyżki masła lub margaryny Przygotowanie:
Jajka gotować 4 minuty, przelać zimną wodą, obrać, poprzekrawać. Papryki wypestkować, pokroić na kawałki. Rukolę bardzo grubo pokroić. Octy wymieszać z olejem, doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać kapary. Składniki sałatki polać sosem, wymieszać odstawić na pół godziny. Chleb pokroić na wygodne do jedzenia kawałki i zrumienić je na maśle na złoty kolor, dodać do sałatki.