Najlepsze sadzone

Jajka sadzone stanowią zdrowy i wartościowy posiłek. Atrakcyjnie podane zyskają też aprobatę najmłodszych. Jak je przygotować, aby były najsmaczniejsze i efektownie prezentowały się na talerzu?

Przygotowanie doskonałego jajka sadzonego tylko z pozoru jest proste
Przygotowanie doskonałego jajka sadzonego tylko z pozoru jest proste123RF/PICSEL

Wielu szefów kuchni poleca smażenie jajek na maśle (klarowane też się nada), wówczas będą naprawdę apetyczne. Przygotowywanie ich na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu pozbawi je bowiem wyjątkowego posmaku. Masła nie trzeba dodawać dużo - wystarczy łyżeczka. Wbijajmy jajka dopiero wtedy, gdy mocno się już rozgrzeje i zacznie pienić.

Zdarza się, że jajka przywierają do patelni i trudno jest je przełożyć na talerz bez uszkodzenia. Aby tego uniknąć warto tuż przed rozpoczęciem smażenia rozprowadzić na rozgrzanym maśle odrobinę mąki (zwykłej, pszennej) i lekko ją zrumienić, następnie wbić jajka. Można je przykryć pokrywką, szybciej będą gotowe, uniknie się też dzięki temu kłopotliwego pryskania. Smażenie nie powinno zająć więcej niż trzy, cztery minuty.

Gdy będziemy smażyć jednocześnie dwa jajka, najprawdopodobniej ich białka złączą się ze sobą. Jeżeli wolimy tego uniknąć, smażmy je po kolei.

Chcąc nadać jajku atrakcyjny kształt można użyć "foremki" w postaci dużego krążka cebuli, do którego wbijemy je już na patelni. Innym wariantem jest wykonanie parówkowego serduszka (parówkę kroimy wzdłuż pozostawiając nienacięty koniec, wywijamy ją tworząc serce i spinamy końce wykałaczką). Te sztuczki wymagają jednak pewnej wprawy - smażące się białko lubi uciekać na boki.

Sympatyczny efekt uzyskany niewielkim nakładem pracy
Sympatyczny efekt uzyskany niewielkim nakładem pracy123RF/PICSEL

Jaja w najprostszej, klasycznej wersji doprawiamy solą i pieprzem, ale robimy to dopiero po wyłożeniu na talerz, a nie podczas smażenia. W przeciwnym razie zmienią kolor i nie będą już wyglądać tak dobrze. Podobnie z jajecznicą, jeśli chcemy, by zachowała ładny, żółty kolor, doprawiajmy ją tuż przed podaniem.

***Zobacz także***

Jak obrać jajko w 30 sekund?© 2016 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas