Reklama

Reklama

Najlepsze twarogowe smakołyki

Twaróg nie kojarzy się z deserami, przynajmniej nie od razu. Gdy jednak się zastanowimy, do głowy przychodzą nam chociażby serniki, klasyczne i na zimno. Co jeszcze można wyczarować z białego sera, ku uciesze domowników?

Placuszki twarogowe

Składniki

  • 0,5 kg twarogu
  • 2 całe jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią lub podobnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Reklama

1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki bananowo-twarogowe

Składniki

  • 300 g twarogu
  • 2 całe jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 banan
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier puder (do posypania)
  • olej do smażenia

1. Do miski wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko, miksujemy całość. Dodajemy cukier, twaróg i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, na patelnię przekładamy masę - jeden placuszek to jedna czubata łyżka masy. Na każdym placuszku umieszczamy plasterek banana. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

RADA: Bananami można też dodatkowo udekorować już usmażone placuszki.

Batony twarogowe

Składniki

  • 1 kostka twarogu (250 g)
  • 50 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki ksylitolu (lub erytrolu, ewentualnie cukru)
  • 1 łyżeczka kakao

1. Twaróg wyjmujemy z opakowania, owijamy gazą, umieszczamy na gęstym sicie, dociskamy i przygniatamy (np. cięższym słoikiem), by pozbyć się serwatki (powinna stopniowo odciekać). Pozostawiamy tak na godzinę.

2. Osączony twaróg przecieramy przez sito do miski, dodajemy 3 łyżki masła oraz 2-3 łyżki słodu. Ucieramy wszystko razem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy, do drugiej wsypujemy łyżeczkę kakao i dokładnie mieszamy. Dzięki temu otrzymamy batoniki o dwóch smakach. 

3. W garnku zagotowujemy wodę, nad garnkiem, w miseczce umieszczamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. 

4. Silikonowe foremki smarujemy od środka rozpuszczoną czekoladą (boki i dna). Gdy czekolada się wystudzi do temp. pokojowej, wstawiamy foremki na 15 min. do zamrażalnika. Pozostałą czekoladę wykorzystamy do wierzchów batoników, w razie potrzeby rozpuścimy ją ponownie.

5. Po kwadransie do schłodzonych foremek z czekoladą przekładamy masę twarogową, wyrównujemy wierzchy. Chłodzimy batony w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je i rozprowadzamy na wierzchach czekoladę. Ponownie wkładamy je do lodówki i chłodzimy, aż czekolada całkiem zastygnie.

RADA: smak masy twarogowej można wzbogacić np. dodatkiem ziarenek wanilii i odrobiną startej skórki pomarańczy.

Naleśniki z serem

Składniki

  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 3 szklanki mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cynamonu
  • ulubione dodatki "na słodko"
  • masło (do smażenia)

Farsz:

Składniki

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki śmietany (najlepiej kremówki)

1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple).

2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinę (również w cieple).

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron.

4. Farsz: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (ew. rozgniatamy widelcem), dodajemy pozostałe składniki na farsz, mieszamy, nakładamy do środka usmażonych naleśników, zwijamy je w rulony lub trójkąty. Możemy je jeszcze podsmażyć na patelni (nadzienie rozgrzeje się wtedy).

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje