Najlepsze twarogowe smakołyki
Twaróg nie kojarzy się z deserami, przynajmniej nie od razu. Gdy jednak się zastanowimy, do głowy przychodzą nam chociażby serniki, klasyczne i na zimno. Co jeszcze można wyczarować z białego sera, ku uciesze domowników?

Placuszki twarogowe
Składniki
- 0,5 kg twarogu
- 2 całe jajka
- 2-3 łyżki cukru
- 1 op. cukru z wanilią lub podobnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki bananowo-twarogowe

Składniki
- 300 g twarogu
- 2 całe jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
- 1 banan
- 1/3 szklanki cukru
- cukier puder (do posypania)
- olej do smażenia
1. Do miski wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko, miksujemy całość. Dodajemy cukier, twaróg i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej, gęstej masy.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, na patelnię przekładamy masę - jeden placuszek to jedna czubata łyżka masy. Na każdym placuszku umieszczamy plasterek banana. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.RADA: Bananami można też dodatkowo udekorować już usmażone placuszki.
Batony twarogowe

Składniki
- 1 kostka twarogu (250 g)
- 50 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki ksylitolu (lub erytrolu, ewentualnie cukru)
- 1 łyżeczka kakao
1. Twaróg wyjmujemy z opakowania, owijamy gazą, umieszczamy na gęstym sicie, dociskamy i przygniatamy (np. cięższym słoikiem), by pozbyć się serwatki (powinna stopniowo odciekać). Pozostawiamy tak na godzinę.2. Osączony twaróg przecieramy przez sito do miski, dodajemy 3 łyżki masła oraz 2-3 łyżki słodu. Ucieramy wszystko razem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy, do drugiej wsypujemy łyżeczkę kakao i dokładnie mieszamy. Dzięki temu otrzymamy batoniki o dwóch smakach. 3. W garnku zagotowujemy wodę, nad garnkiem, w miseczce umieszczamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. 4. Silikonowe foremki smarujemy od środka rozpuszczoną czekoladą (boki i dna). Gdy czekolada się wystudzi do temp. pokojowej, wstawiamy foremki na 15 min. do zamrażalnika. Pozostałą czekoladę wykorzystamy do wierzchów batoników, w razie potrzeby rozpuścimy ją ponownie.5. Po kwadransie do schłodzonych foremek z czekoladą przekładamy masę twarogową, wyrównujemy wierzchy. Chłodzimy batony w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je i rozprowadzamy na wierzchach czekoladę. Ponownie wkładamy je do lodówki i chłodzimy, aż czekolada całkiem zastygnie.RADA: smak masy twarogowej można wzbogacić np. dodatkiem ziarenek wanilii i odrobiną startej skórki pomarańczy.
Naleśniki z serem

Składniki
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 3 szklanki mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta cynamonu
- ulubione dodatki "na słodko"
- masło (do smażenia)
Farsz:
Składniki
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka wanilii (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki śmietany (najlepiej kremówki)
1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple).2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinę (również w cieple).3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron.4. Farsz: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (ew. rozgniatamy widelcem), dodajemy pozostałe składniki na farsz, mieszamy, nakładamy do środka usmażonych naleśników, zwijamy je w rulony lub trójkąty. Możemy je jeszcze podsmażyć na patelni (nadzienie rozgrzeje się wtedy).
***Zobacz także***