Najlepszy keks

Ciasto pełne bakalii

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • 20 dag bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli, śliwek, żurawiny, 2 łyżeczki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 ml rumu
  • masło i bułka tarta do foremki
  • cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

Bakalie przebierz, opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Rodzynki zalej rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem (nawet na całą noc). Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasnokremową masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki.

Żółtka kolejno dodawaj do masy maślanej, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Delikatnie połącz z przygotowanym ciastem.

Rodzynki nasączone alkoholem, pokrojone bakalie oraz smażoną skórkę pomarańczową dołóż do ciasta. Dokładnie wymieszaj łyżką. Podłużną foremkę posmaruj masłem. Spód oraz brzegi formy starannie oprósz bułką tartą (ew. mąką, kaszą manną lub mielonymi orzechami).

Ciasto nałóż do przygotowanej foremki. Wierzch wygładź łopatką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 55–60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gotowy keks wyjmij. Studź ok. 20 minut w foremce. Potem przełóż go na kratkę kuchenną i poczekaj, aż zupełnie wystygnie. Zimny keks możesz oprószyć cukrem pudrem.


Dowiedz się więcej na temat: najlepszy | bakalie | rodzynki | keks | ciasto | ciasta | najlepsza

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje