Najlepszy przekładaniec
Znika ze stołu w mgnieniu oka!
Składniki:
Ciasto:
- 45 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 5 dkg masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki śmietany
Masa:
- 1 kostka masła
- ½ l mleka
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki grysiku
- olejek arakowy lub migdałowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki połączyć na stolnicy, wyrobić jak kruche ciasto. Z powstałej masy upiec 2 prostokątne blachy ciasta.
Masa:
Grysik gotujemy na mleku przez 15 min. Do ostudzonego grysiku dodajemy utarte masło z cukrem. Wszystko razem ucieramy na gładką masę.
Upieczone wcześniej 2 ciasta przekładamy masą.
Na wierzchu ciasto polewamy polewą lub smarujemy pozostałą masą i ozdabiamy bakaliami.