Reklama

Reklama

Najlepszy przekładaniec

Znika ze stołu w mgnieniu oka!

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 45 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki śmietany

Masa:

  • 1 kostka masła
  • ½ l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki grysiku
  • olejek arakowy lub migdałowy

Przygotowanie:

Ciasto:

Składniki połączyć na stolnicy, wyrobić jak kruche ciasto. Z powstałej masy upiec 2 prostokątne blachy ciasta.

Masa:

Grysik gotujemy na mleku przez 15 min. Do ostudzonego grysiku dodajemy utarte masło z cukrem. Wszystko razem ucieramy na gładką masę.

Upieczone wcześniej 2 ciasta przekładamy masą.

Na wierzchu ciasto polewamy polewą lub smarujemy pozostałą masą i ozdabiamy bakaliami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje