Najlepszy przepis na ogórki kiszone. W rodzinach przekazują go od pokoleń
Nadal w wielu domach wakacje są sezonem robienia przetworów z ogórków. Większość z nas zapewne decyduje się na zamknięcie ich smaku w słoiku, lecz warto sprawdzić także najbardziej tradycyjny sposób na ogórki kiszone w kamionce. Kuchnia zyska klimat wiejskiego domu sprzed lat, a po kilku dniach będziesz cieszyć się smakiem chrupiących, jędrnych i aromatycznych przysmaków.
Spis treści:
Kamionka do kiszenia
Kamionkowe naczynia mogą wyglądać bardzo dekoracyjnie. Niektórzy używają ich więc jako ozdoby. Skoro już jest obecna w naszym domu, wykorzystajmy ją praktycznie. Dlaczego warto wybierać kamionkę na ogórki? Tworzywo to jest obojętne chemicznie. Nie dochodzi więc do żadnych niepożądanych reakcji wskutek kontaktu z produktami spożywczymi. Łatwo również utrzymać ją w czystości.
Kamionka idealnie sprawdza się do przygotowania kiszonek, ponieważ pozostaje obojętna na kwas mlekowy wytwarzany podczas fermentacji. Żadne substancje chemiczne nie przenikają więc do żywności, dzięki czemu możemy w pełni cieszyć się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale przede wszystkim korzystnymi dla zdrowia właściwościami kiszonek.
Takie ogórki do kiszenia sprawdzą się najlepiej
Kamionka jest już gotowa do kiszenia. Czas wybrać ogórki, ponieważ w przyrządzaniu domowych przetworów każdy szczegół jest ważny. Stawiaj na ogórki gruntowe, wybierając mniejsze i twardsze egzemplarze. Powinny być proste, ewentualnie lekko zakrzywione. Po ukiszeniu będą smakować najlepiej, a i łatwiej będzie maksymalnie wykorzystać pojemność naczynia.
Odrzuć warzywa z widocznymi wgnieceniami i uszkodzeniami. Dorodne sztuki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Przydatnym trikiem kulinarnym jest odcięcie końcówek ogórków przed kiszeniem. Dzięki temu do ich wnętrza wszystkie elementy zalewy przedostaną się szybciej, wzbogacając smak kiszonek.
Jak kisić ogórki w kamionce?
Skoro znamy już teorię, czas przejść do praktyki. Podejrzewamy, że przepis na ogórki kiszone w kamionce na stałe wejdzie do twojego letniego repertuaru kulinarnego. Podajemy przykładowe proporcje — dopasuj je do wielkości swojego naczynia.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 pęczek świeżego kopru
- 1 główka czosnku
- kawałek korzenia chrzanu (o długości około 8-10 cm)
- 3 łyżki soli kamiennej (podczas kiszenia ogórków stosujemy proporcję, według której na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli)
- 1 łyżeczka rozgniecionych nasion gorczycy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście czarnej porzeczki, wiśni lub winogrona
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę wraz z solą. Odstaw do przestudzenia.
- W tym czasie chrzan pokrój na niewielkie kawałki. Obierz czosnek i każdy ząbek pokrój w plasterki. Koper opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Na dnie kamionki ułóż połowę kopru. Następnie ciasno układaj połowę ogórków, wciskając między nimi liście porzeczki, wiśni lub winogrona.
- Ułóż drugą część ogórków. Na górze umieść czosnek, chrzan, gorczycę i pieprz. Całość przykryj resztą kopru.
- Wlej przestudzoną wodę z solą. Zwróć uwagę na to, aby zawartość kamionki była w całości przykryta. Wystające nad powierzchnię zalewy ogórki mogą szybko spleśnieć.
- Naczynie przykryj i obciąż. Przenieś w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej.
Kiedy ogórki w kamionce będą gotowe do spożycia? Już po dwóch-trzech dniach będziesz zajadać się ogórkami małosolnymi. Jeśli oczekujesz wyśmienitych kiszonek, z degustacją wstrzymaj się do pięciu-sześciu dni.