Najlepszy przepis na ogórki kiszone. W rodzinach przekazują go od pokoleń

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kiszonki pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową — przygotuj je w tradycyjny sposób
Kiszonki pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową — przygotuj je w tradycyjny sposób123RF/PICSEL

Kamionka do kiszenia

Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv

Takie ogórki do kiszenia sprawdzą się najlepiej

Jak kisić ogórki w kamionce?

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 1 główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (o długości około 8-10 cm)
  • 3 łyżki soli kamiennej (podczas kiszenia ogórków stosujemy proporcję, według której na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli)
  • 1 łyżeczka rozgniecionych nasion gorczycy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście czarnej porzeczki, wiśni lub winogrona
Kiszenie ogórków w kamionce nie jest trudne. Trzymaj się kilku wskazówek
Kiszenie ogórków w kamionce nie jest trudne. Trzymaj się kilku wskazówek123RF/PICSEL
  1. Zagotuj wodę wraz z solą. Odstaw do przestudzenia.
  2. W tym czasie chrzan pokrój na niewielkie kawałki. Obierz czosnek i każdy ząbek pokrój w plasterki. Koper opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  3. Na dnie kamionki ułóż połowę kopru. Następnie ciasno układaj połowę ogórków, wciskając między nimi liście porzeczki, wiśni lub winogrona.
  4. Ułóż drugą część ogórków. Na górze umieść czosnek, chrzan, gorczycę i pieprz. Całość przykryj resztą kopru.
  5. Wlej przestudzoną wodę z solą. Zwróć uwagę na to, aby zawartość kamionki była w całości przykryta. Wystające nad powierzchnię zalewy ogórki mogą szybko spleśnieć.
  6. Naczynie przykryj i obciąż. Przenieś w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej.