Zajadaj do obiadu i w ramach przekąski. Ogórki w curry – hit letnich przetworów
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Satysfakcjonujące chrupnięcie i nieco orientalny smak ogórków z curry to doskonała alternatywa dla chętnie przygotowywanych w domu wersji kiszonych lub małosolnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nimi już w lecie, choć najlepiej smakują zimą, przywołując wspomnienia ciepłych i długich dni. Jak przygotować domowe ogórki do słoików w zalewie curry? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Ogórki z curry - niezbędne produkty
Genialny dodatek do kanapek, urozmaicenie mięsnego obiadu i chrupiąca przekąska do letniego grilla na świeżym powietrzu, organizowanego w gronie rodziny lub znajomych. Ogórki w curry zachwycają lekko słodko-kwaśnym posmakiem, któremu charakteru dodaje nuta pikanterii indyjskiej przyprawy. Przepis jest niezwykle prosty - z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze i jeszcze dość niepewne kroki w dziedzinie kulinariów
Składniki:
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 750 ml przefiltrowanej wody
- 170 g drobnego białego cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- ¾ szklanki octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki sproszkowanej przyprawy curry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 16 ziaren pieprzu
- 4 liście laurowe
Słoik pełen smakowitości - przepis
Do przygotowania wyśmienitych ogórków w curry potrzebujemy świeżych i twardych okazów bez widocznych przebarwień i uszkodzeń. Unikajmy zbyt dużych ogórków, zamiast nich decydując się na nieco mniejsze.
- Warzywa dokładnie myjemy pod i bieżącą wodą, a następnie odcinamy oba końce i cienko obieramy ze skórki. Każdą sztukę kroimy wzdłuż na cztery części lub grube plasterki.
- Do czterech wyparzonych słoików o pojemności 800 ml wsypujemy przyprawy: po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 4 ziarenka pieprzu oraz jeden liść laurowy.
- W kolejnym kroku w słoikach ciasno układamy słupki lub plastry ogórków. Postarajmy się unikać tworzenia wolnych przestrzeni.
- W celu przygotowania zalewy do garnka wlewamy: 3 szklanki wody, dodajemy ¾ szklanki drobnego cukru, jedną łyżkę soli kamiennej oraz 3 łyżki przyprawy curry.
- Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dolewamy ¾ szklanki spirytusu, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
- Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm odstępu od zakrętki. Delikatnie kołyszemy naczyniami, by pozbyć się nagromadzonego powietrza, a następnie szczelnie zamykamy.
Sprawdź: Jak układać ogórki do kiszenia?
Pasteryzowanie ogórków z curry
Zanim ustawimy słoiki wypełnione aromatycznymi ogórkami w domowej spiżarni lub piwniczce, należy poddać je krótkiemu procesowi pasteryzacji. Jak prawidłowo się za to zabrać?
- Na dnie szerokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę, a następnie układamy słoiki obok siebie tak, by nie dotykały się ściankami.
- Do naczynia wlewamy wodę na ok. 3/5 wysokości słoików, ustawiamy garnek na średnim gazie i doprowadzamy całość do wrzenia.
- Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i pasteryzujemy przetwory przez 10 minut.
- W kolejnym kroku wyciągamy słoiki i ustawiamy je na blacie do góry dnem. W ten sposób pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Sprawdź również: