Zajadaj do obiadu i w ramach przekąski. Ogórki w curry – hit letnich przetworów

Jak przygotować wyjątkowo smaczne ogórki w curry?
Jak przygotować wyjątkowo smaczne ogórki w curry?123RF/PICSEL

Ogórki z curry - niezbędne produkty

Zobacz również:

    • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
    • 750 ml przefiltrowanej wody
    • 170 g drobnego białego cukru
    • 1 łyżka soli kamiennej
    • ¾ szklanki octu spirytusowego 10%
    • 3 łyżki sproszkowanej przyprawy curry
    • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
    • 16 ziaren pieprzu
    • 4 liście laurowe

    Słoik pełen smakowitości - przepis

    Ogórki gruntowe idealnie nadają się do smakowitych przetworów
    Ogórki gruntowe idealnie nadają się do smakowitych przetworów123RF/PICSEL
    1. Warzywa dokładnie myjemy pod i bieżącą wodą, a następnie odcinamy oba końce i cienko obieramy ze skórki. Każdą sztukę kroimy wzdłuż na cztery części lub grube plasterki.
    2. Do czterech wyparzonych słoików o pojemności 800 ml wsypujemy przyprawy: po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 4 ziarenka pieprzu oraz jeden liść laurowy.
    3. W kolejnym kroku w słoikach ciasno układamy słupki lub plastry ogórków. Postarajmy się unikać tworzenia wolnych przestrzeni.
    4. W celu przygotowania zalewy do garnka wlewamy: 3 szklanki wody, dodajemy ¾ szklanki drobnego cukru, jedną łyżkę soli kamiennej oraz 3 łyżki przyprawy curry.
    5. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dolewamy ¾ szklanki spirytusu, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
    6. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm odstępu od zakrętki. Delikatnie kołyszemy naczyniami, by pozbyć się nagromadzonego powietrza, a następnie szczelnie zamykamy.

    Pasteryzowanie ogórków z curry

    1. Na dnie szerokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę, a następnie układamy słoiki obok siebie tak, by nie dotykały się ściankami.
    2. Do naczynia wlewamy wodę na ok. 3/5 wysokości słoików, ustawiamy garnek na średnim gazie i doprowadzamy całość do wrzenia.
    3. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i pasteryzujemy przetwory przez 10 minut.
    4. W kolejnym kroku wyciągamy słoiki i ustawiamy je na blacie do góry dnem. W ten sposób pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Ogórki na słodko - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?