Najlepszy sposób na karpia. Mięso będzie soczyste i bez zapachu mułu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Prosty sposób na pozbycie się zapachu mułu z karpia przemówi nawet do rybnych sceptyków
Prosty sposób na pozbycie się zapachu mułu z karpia przemówi nawet do rybnych sceptyków123RF/PICSEL

W czym moczyć karpia, żeby był smaczny? Udaj się do działu z nabiałem

Jak przygotować karpia, żeby nie śmierdział?

Maślanka i pachnące przyprawy pomogą wyczarować pyszne danie na wigilijny stół
Maślanka i pachnące przyprawy pomogą wyczarować pyszne danie na wigilijny stół123RF/PICSEL

Moczenie karpia w maślance krok po kroku

  • Minimalny czas to 3-4 godziny. Tyle wystarczy, by lekko zneutralizować zapach mułu i poprawić smak.
  • Optymalny czas to 8-12 godzin. Pozostawienie karpie w maślance na noc daje najlepsze efekty, szczególnie jeśli ryba ma silny zapach mułu.
  • Maksymalny czas - 24 godziny. Tak długie moczenie może być stosowane w przypadku intensywnie pachnących ryb.