Najlepszy sposób na śledzia. Ewa Wachowicz podaje je "po kaszubsku"

Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowicz
Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowiczmateriał partnera

Śledzie po kaszubsku - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

  • 600 g solonych płatów śledziowych

Marynata

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (zwykły 10%)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca

Zalewa kaszubska

  • 200 g śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz do smaku
  1. Zamarynować płaty śledziowe. Wcześniej moczyć je przez kilka godzin w wodzie (by wypłukać nadmiar soli). 
  2. Wodę z cukrem zagotować, po zdjęciu z ognia dodać 2 pokrojone w wiórki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. 
  3. Na końcu dolać ocet. 
  4. Do takiej marynaty włożyć śledzie. Powinny spoczywać przez 2-3 dni w lodówce (można też zakupić gotowe, lekko marynowane śledzie, ale domowe są lepsze).  
  5. Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W żadnym wypadku nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (można w trakcie smażenia podlać odrobiną wody).
  6. Śliwki pokroić na pół i dodać do cebuli. 
  7. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. 
  8. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać wraz z liśćmi laurowymi. 
  9. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). 
  10. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić. 
  11. Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z kaszubskim sosem. 
  12. Wstawić do lodówki, by składniki przeszły wzajemnymi aromatami.

Z czym nie łączyć śledzi?

'Zbliżenia". Tomasz Jacyków. Czy ma syna? O swoich początkach, idolach i orientacjiINTERIA.PL