Najprostszy deser z malinami
Każdy potrafi go zrobić!
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu migdałowego lub waniliowego
- 140 g cukru
- 6 łyżek likieru migdałowego
- 400 ml mleka
- 250 g mrożonych malin
- 50 g migdałów
- 200 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Budyń wymieszać z 60 g cukru i likierem migdałowym. Dodać do wrzącego mleka i, cały czas mieszając, gotować przez 1 minutę. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby ostygł.
Maliny zmieszać z 30 g cukru, zmiksować i przetrzeć przez sito.
50 g cukru skarmelizować na patelni, dodać migdały i wyłożyć na posmarowaną olejem folię aluminiową. Śmietanę ubić i zmieszać z budyniem, nakładać do salaterek. Podawać z sosem malinowym i karmelizowanymi migdałami.