W kilka minut wyczarujesz kulki, które smakują jak słodycze, a są zdrowsze i lżejsze

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kilka czekoladowych kulek z orzechami leży na małym talerzyku ustawionym na jutowej serwetce, w tle tabliczka czekolady na drewnianym stole.
Te "słodycze" możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Pyszne jak popularne trufle w złotym papierku123rf.com123RF/PICSEL

Im zimniej, tym ochota na słodkie większa?

Zobacz również:

Przepyszne kulki a'la Ferrero Rocher

Trzy kulki deserowe obtoczone w pokrojonych orzechach, ułożone na drewnianej łyżce, która spoczywa na jutowej podkładce na tle ciemnego, drewnianego stołu.
Daktylowo-orzechowe kulki to rarytas dla całej rodziny, a przy tym zdrowy i sycący123rf.com123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka pasty tahini (lub masła orzechowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao
  • 1/3 tabliczki ciemnej czekolady (70 proc. kakao)
15 min
3-4
  • Najpierw zalej daktyle gorącą wodą i daj im zmięknąć. Po kilku/kilkunastu minutach odsącz je.
  • Daktyle, tahini (lub masło orzechowe) i 1 łyżkę oleju kokosowego i łyżeczkę kakao wkładamy do misy malaksera (rozdrabniacza) i miksujemy na pastę.
  • Powstałą masę wkładamy do lodówki lub zamrażarki.
  • W czasie, gdy masa się chłodzi, rozpuszczamy czekoladę z łyżką oleju kokosowego.
  • Z masy z lodówki formujemy ok. 15 niewielkich kulek, do każdej wkładamy po całym orzechu laskowym.
  • Resztę orzechów miksujemy lub siekamy drobniutko.
  • Powstałe kuleczki obtaczamy w ciepłej roztopionej czekoladzie, następnie w posiekanych orzechach.
  • Całość przechowujemy w lodówce i zajadamy się zdrową wersją popularnych czekoladowych kulek.
Okrągłe, lekko przypieczone pączki ułożone na stole oraz w szklanym słoiku, w tle fioletowy napis kuchnia i logo interia kobieta.
Kobieta.interia.pl/kuchniaCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Z Kazachstanu do Bydgoszczy. Jej historia podbija internetINTERIA.PL