Najzdrowsze owoce egzotyczne, które warto włączyć do diety

Wszystkie owoce to bardzo zdrowe produkty, po które powinno się codziennie sięgać. Zawierają wiele witamin, minerałów, antyoksydantów i innych składników, dodających mnóstwo energii i zapewniających promienny wygląd. W Polsce występuje sporo gatunków rodzimych, lecz w sklepach obok nich spotyka się przeróżne egzotyczne owoce o ciekawych kształtach i kolorach. Mimo że nie można nic zarzucić rosnącym u nas odmianom, to warto urozmaicić dietę tymi tropikalnymi i spróbować ich oryginalnych smaków. W krajach, gdzie występują, mają lepsze warunki do rozwoju, przez co często ich wartości odżywcze są bardziej skondensowane. Niektóre z egzotycznych owoców korzystniej wpłyną na metabolizm i układ trawienny, inne nie mają sobie równych we wspomaganiu prawidłowego krążenia, a jeszcze inne najlepiej wpłyną na stan skóry. Do najzdrowszych owoców egzotycznych zalicza się awokado, mango, ananas czy granat. Jakich jeszcze owoców egzotycznych warto spróbować? Jak działają na zdrowie?

Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne©123RF/PICSEL
Sałatka z ananasemInteria Kulinaria

Papaja

Papaja
©123RF/PICSEL

Jednym z najzdrowszych owoców egzotycznych jest pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej papaja. Ma żółtopomarańczowy, delikatnie słodki miąższ i czarne, jadalne pestki. Papaję łatwo pokroić w kawałki, które można od razu spożyć lub dodać do sałatek czy deserów. Jest to owoc bogaty źródło witaminy C, beta-karotenu, likopenu i innych antyoksydantów opóźniających starzenie się, wzmacniających odporność i chroniących przed nowotworami. Warto jeść papaję po kuracjach antybiotykowych, gdyż pomoże odbudować florę bakteryjną jelit. Owoc ten zawiera też papainę, enzym biorący udział w rozkładzie białek, przez co wspomaga trawienie i regeneruje organizm. W papai znajdziemy również potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B oraz błonnik.

Mango

Dużą zawartością witaminy C może poszczycić się także rosnące w Indiach mango. Jednak przede wszystkim jest to owoc z największym stężeniem witaminy A, tak pomocnej w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku i zachowaniu zdrowego, promiennego stanu skóry. Jej niedobór może prowadzić do chorób oczu, w tym kurzej ślepoty. Mango także posiada enzymy, które poprawiają trawienie, a dodatkowo odkwaszają one organizm. Ten niezwykle słodki i soczysty owoc posiada kwas glutaminowy, który korzystnie wpływa na układ nerwowy, usprawnia pamięć i koncentrację. Liczne antyoksydanty wykazują działanie uodparniające i przeciwnowotworowe.

Awokado

Granat
©123RF/PICSEL

Bardzo popularnym w ostatnim czasie owocem egzotycznym stało się awokado. Jest dość kaloryczne, lecz posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie dość, że ułatwiają one przyswajanie witamin A, D, E i K, to jeszcze zapewniają prawidłowe krążenie i ukrwienie mózgu. Tym samym zapobiegają chorobom układu krwionośnego i nerwowego, np. miażdżycy, zawałowi czy udarowi. Awokado zawiera też poprawiającą wzrok luteinę oraz inne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki i przedłużające młody wygląd skóry.

Granat

Warto również sięgnąć po pochodzący z rejonów Morza Śródziemnego granat. Część jadalną tego owocu stanowią czerwone, galaretowate nasiona, które są bardzo soczyste. Granatem zainteresować powinny się osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze lub inne schorzenia układu krążenia, gdyż obecne w nim antyoksydanty regulują ciśnienie krwi, uszczelniają naczynia krwionośne i wzmacniają serce. Należy wspomnieć, że przeciwutleniacze w granacie są trzy razy liczniejsze niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Granat nazywany jest „źródłem życia”, gdyż odmładza, regeneruje i podnosi libido. Dostarcza sporej dawki witaminy C, wspierających układ nerwowy witamin z grupy B oraz potas, fosfor i wapń – minerały zapewniające mocne kości, stawy i mięśnie.

Ananas

Liczi
©123RF/PICSEL

Kolejną bombą antyoksydacyjną jest ananas o bardzo dużym owocostanie z charakterystyczną rozetą kolczastych liści. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, m.in. błonnik, witaminę A, C, kwas foliowy, potas, fosfor i wapń. Znajduje się w nim również bromelaina, enzym niszczący bakterie i usprawniający trawienie. Ananas okaże się więc pomocny w łagodzeniu problemów z układem trawiennym, np. przynosi ulgę przy mdłościach. W dodatku jest niskokaloryczny, zatem zalecany jest osobom odchudzającym się. Oprócz tego ananas łagodzi stany zapalne, wzmacnia kości i reguluje ciśnienie krwi.

Liczi

Do najzdrowszych owoców egzotycznych trzeba zaliczyć także liczi, rosnące w Chinach. Wygląda bardzo efektownie, jest niewielkie i okrągłe, ma różowy kolor i skorupkę z wypustkami. Choć małe, to zawiera mnóstwo prozdrowotnych substancji, szczególnie antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin C, E, K i z grupy B, a także sporo minerałów: magnezu, potasu, cynku, żelaza i wapnia. Owoce liczi okazują się bardzo cenne w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i stanów zapalnych. Chronią przed anemią, wzmacniają odporność i wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas