Naleśniki anti-aging

Zastanawialiście się kiedyś, czy naleśniki mogą mieć działanie anti-aging - pyta Emilie Hebert autorka książki "Beauty & Food". Właściwa kompozycja składników pozwala z tej lubianej przekąski uczynić pyszny, przeciwstarzeniowy eliksir.

Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, można podawać je np. ze świeżymi owocami
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, można podawać je np. ze świeżymi owocami123RF/PICSEL

Sernik na piękną skórę czy antystresowa sałatka z kaszą jaglaną - to zaledwie kilka kulinarnych propozycji, które znajdziemy w książce Emilie Hebert, "Beauty & Food".

Idąc tym kulinarny tropem, można dojść do jednoznacznych wniosków, piękno i młodość zaczynają się na talerzu. Hebert dodaje do tego szczyptę smaku i pokazuje, że nawet z najbardziej lubianych łakoci, jak lody czy ciasta, można uczynić eliksir młodości. Dowodzą tego przeciwstarzeniowe naleśniki.

"W tej wersji wegańskiej i bezglutenowej postawiłam na orzechy pekan, które mają bardzo wysoką całkowitą pojemność antyoksydacyjną. To najbogatsze wśród orzechów źródło przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą zawartość selenu orzechy pekan zapobiegają trądzikowi, sprawiają, że kolagen zachowuje wszystkie swoje właściwości oraz wspomagają proces odnowy tkanek skóry" - wyjaśnia w książce Hebert.

Do przygotowania tej odmładzającej przekąski potrzeba: 115 g mąki gryczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, jednego banana, 25 g orzechów pekan, 250 ml mleka migdałowego, olej kokosowy do smażenia, pół łyżeczki soli morskiej.

Orzechy należy zmielić na mąkę, dorzucić pozostałe składniki i zmiksować na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, można podawać je np. ze świeżymi owocami. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas