Naleśniki drożdżowe z truskawkami lub poziomkami
Naleśnikowy torcik.

Składniki:
Ciasto: - 20 dag mąki, - sól, - 1 żółtko, -1 jajko, - 1 1/3 szklanki mleka, - 1 1/2-2 dag drożdży, - 2 1/2 dag margaryny, - 5 dag cukru Nadzienie: - 30 dag truskawek lub poziomek, - 3 dag tłuszczu do zapiekania, - 3 dag cukru pudru do posypania, - cukier waniliowy
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z częścią mleka, dodać szczyptę cukru oraz mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo, energicznie mieszając, mąkę, sól oraz drożdże z mlekiem. Wybijać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Postawić je w ciepłym miejscu przykry te do wyrośnięcia. Czystą patelnię rozgrzać, a następnie bardzo dokładnie wysmarować skórką słoniny i smażyć naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie należy rozdrabniać). Zapiec w piekarniku (160-180 C), wyjąć na okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.