Reklama

Reklama

Naleśniki gryczane zapiekane z warzywami

Pomysł na pyszny obiad.

Składniki dla: 8 porcji

Składniki - ciasto

  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • po 2/3 szkl. mleka i wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła

Składniki - nadzienie

  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wlej stopione masło, wymieszaj mikserem. Odstaw na 30 minut. Potem smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem.

2. Nadzienie: warzywa, zależnie od rodzaju, obierz, oczyść i umyj. Por potnij w plasterki, resztę jarzyn zetrzyj. Warzywa podsmaż na maśle. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek i osobno je posiekaj. Białka połącz z warzywami i startym serem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż tym naleśniki w tortownicy. Zapiekaj 15 minut w 180 st. Posyp posiekanymi żółtkami. Udekoruj. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje