Naleśniki gryczane zapiekane z warzywami
Pomysł na pyszny obiad.

Składniki
- ciasto
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 2 jajka
- po 2/3 szkl. mleka i wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki stopionego masła
- nadzienie
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka masła
- 20 dag żółtego sera
- sól, pieprz
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wlej stopione masło, wymieszaj mikserem. Odstaw na 30 minut. Potem smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem.2. Nadzienie: warzywa, zależnie od rodzaju, obierz, oczyść i umyj. Por potnij w plasterki, resztę jarzyn zetrzyj. Warzywa podsmaż na maśle. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek i osobno je posiekaj. Białka połącz z warzywami i startym serem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż tym naleśniki w tortownicy. Zapiekaj 15 minut w 180 st. Posyp posiekanymi żółtkami. Udekoruj.