Naleśniki gryczane zapiekane z warzywami

Pomysł na pyszny obiad.

Naleśniki przekładane
Naleśniki przekładane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wlej stopione masło, wymieszaj mikserem. Odstaw na 30 minut. Potem smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem.

2. Nadzienie: warzywa, zależnie od rodzaju, obierz, oczyść i umyj. Por potnij w plasterki, resztę jarzyn zetrzyj. Warzywa podsmaż na maśle. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek i osobno je posiekaj. Białka połącz z warzywami i startym serem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż tym naleśniki w tortownicy. Zapiekaj 15 minut w 180 st. Posyp posiekanymi żółtkami. Udekoruj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas