Naleśniki, jakich nie znaliście
Najczęściej robimy je na słodko. Ale pysznie smakują też pikantne.
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto przełóż do wysokiego naczynia i starannie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce - mąka powinna mieć czas na spęcznienie. Dzięki temu naleśniki są delikatne i bardziej pulchne.
2. Rozgrzej patelnię, wylej na nią niewielką porcję tłuszczu i kolejno usmaż 12 naleśników. Tłuszcz do smażenia możesz wcześniej dodać bezpośrednio do ciasta, wtedy już nie trzeba smarować nim patelni.
3. Warzywa umyj. Marchewkę oskrob, pokrój w słupki, por w talarki, a kapustę poszatkuj.
4. Na oleju przysmaż mięso, przypraw solą i pieprzem. Dodaj marchewkę, smaż 5 min, dołóż por i kapustę. Wszystko wymieszaj i smaż jeszcze 3 min. Dodaj sosy sojowy i chili oraz 2/3 kiełków, wymieszaj.
5. Jeszcze gorący farsz nakładaj na naleśniki, składaj na pół, posyp resztą kiełków, sezamem i od razu podawaj.