Naleśniki na krokiety, które nie pękają. Wystarczy jeden prosty trik

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane. Warto jednak znać kilka trików, dzięki którym są nie tylko lekkie i puszyste, ale także nie pękają podczas nadziewania farszem i smażenia. Wbrew pozorom naleśniki na krokiety mogą być niezwykle elastyczne. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Z pomocą przychodzą ziemniaki.

Wystarczy zastosować prosty trik, by naleśniki na krokiety były elastyczne
Wystarczy zastosować prosty trik, by naleśniki na krokiety były elastyczne123RF/PICSEL

Przepis na naleśniki

Naleśniki często goszczą na stołach Polaków. Ich zaletą jest smak, a także to, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Poza tym są niezwykle tanie, a produkty do ich przygotowania znajdują się niemal w każdej kuchni.

Zdarza się, że podczas smażenia nafaszerowane m.in. kapustą i grzybami naleśniki zaczynają pękać
Zdarza się, że podczas smażenia nafaszerowane m.in. kapustą i grzybami naleśniki zaczynają pękać123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby naleśniki na krokiety nie pękały?

Naleśniki można przygotowywać zarówno na słono, jak i słodko. Idealnie pasują do dżemów, konfitur i czekoladowych kremów, ale równie dobrze smakują, chociażby nadziewane szpinakiem lub pieczarkami i zapiekane w piekarniku pod warstwą żółtego sera.

Ugotowane ziemniaki sprawią, że naleśniki na krokiety nie będą pękać
Ugotowane ziemniaki sprawią, że naleśniki na krokiety nie będą pękać123RF/PICSEL

Naleśniki to także baza krokietów. Zdarza się, że podczas smażenia nafaszerowane m.in. kapustą i grzybami naleśniki zaczynają pękać. Okazuje się, że jest na to prosty trik. Pomocne okażą się ziemniaki.

W przypadku przygotowywania 10 naleśników należy ugotować ok. 0,5 kg bulw, a następnie zrobić z nich purée z dodatkiem masła. Kolejnym krokiem jest dodanie do przestygniętych ziemniaków jajek i dokładne wymieszanie. Następnie do masy trzeba wsypać mąkę, znów wymieszać i na koniec wlać mleko.

Po uzyskaniu gładkiej konsystencji ciasto na krokiety należy odstawić na 10 minut. Po tym czasie można smażyć naleśniki. Wyjdą niezwykle elastyczne i na pewno nie popękają podczas smażenia krokietów.

***

Czas na lepsze. Odcinek 1INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas