Naleśniki na krokiety, które nie pękają. Wystarczy jeden prosty trik
Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane. Warto jednak znać kilka trików, dzięki którym są nie tylko lekkie i puszyste, ale także nie pękają podczas nadziewania farszem i smażenia. Wbrew pozorom naleśniki na krokiety mogą być niezwykle elastyczne. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Z pomocą przychodzą ziemniaki.
Przepis na naleśniki
Naleśniki często goszczą na stołach Polaków. Ich zaletą jest smak, a także to, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Poza tym są niezwykle tanie, a produkty do ich przygotowania znajdują się niemal w każdej kuchni.
Co zrobić, żeby naleśniki na krokiety nie pękały?
Naleśniki można przygotowywać zarówno na słono, jak i słodko. Idealnie pasują do dżemów, konfitur i czekoladowych kremów, ale równie dobrze smakują, chociażby nadziewane szpinakiem lub pieczarkami i zapiekane w piekarniku pod warstwą żółtego sera.
Naleśniki to także baza krokietów. Zdarza się, że podczas smażenia nafaszerowane m.in. kapustą i grzybami naleśniki zaczynają pękać. Okazuje się, że jest na to prosty trik. Pomocne okażą się ziemniaki.
W przypadku przygotowywania 10 naleśników należy ugotować ok. 0,5 kg bulw, a następnie zrobić z nich purée z dodatkiem masła. Kolejnym krokiem jest dodanie do przestygniętych ziemniaków jajek i dokładne wymieszanie. Następnie do masy trzeba wsypać mąkę, znów wymieszać i na koniec wlać mleko.
Po uzyskaniu gładkiej konsystencji ciasto na krokiety należy odstawić na 10 minut. Po tym czasie można smażyć naleśniki. Wyjdą niezwykle elastyczne i na pewno nie popękają podczas smażenia krokietów.
***