Naleśniki piernikowe
Idealne na świąteczne śniadanie na słodko

Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 5 g otrębów pszennych
- 250 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej
- dodatki
- orzechy włoskie
- plastry pomarańczy i mandarynek
- syrop klonowy
- olej (do smażenia)
6 osób
Sposób przygotowania
Do dużej miski wlewam mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsypuję przesianą mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Odstawiam na ok. 10 minut. Na patelnię (np. Oil Control Florina) wlewam odpowiednią ilość oleju i partiami smażę naleśniki.
Podaję je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.