Naleśniki w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na pyszny obiad
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2-3 jajka
- 2 szklanki mleka
Sos:
- 30-40 dag pieczarek
- cebula
- 100 ml śmietany 18-proc.
- niecała łyżka mąki
- olej do smażenia
- suszony tymianek (około pół łyżeczki)
- natka do dekoracji
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: składniki zmiksuj z około pół szklanki przegotowanej chłod nej wody i szczyptą soli. Odstaw na 30 minut.
Usmaż dość grube naleśniki na małej ilości oleju. Każdy naleśnik zwiń, pokrój w paski grubości od pół do 1 cm (nie muszą być równej grubości).
Sos: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, aż odparują. Oprósz tymiankiem, przypraw solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do pieczarek. Wymieszaj, przypraw. Polej naleśniki, udekoruj natką.