Naleśniki wytrawne z boczkiem
Na dobry początek dnia

Składniki
- ciasto
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- olej
- sól
- boczek surowy wędzony w plastrach
- farsz
- pół małej kapusty pekińskiej lub sałaty
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Kapustę lub sałatę posiekaj, podsmaż na maśle z przyprawami. Oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij, żółtka zmiksuj z mlekiem, mąką i łyżką oleju. Drewnianą łyżką dodaj białka, mieszaj. 2. Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Ułóż na niej kilka cienkich plastrów boczku, podsmaż chwilę. Wylej ciasto, rozprowadź po patelni, smaż z każdej strony. 3. Na połówce naleśnika układaj farsz. Przykryj drugą połową. Naleśniki przed podaniem możesz ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 10 minut w temp. 180°C.