Reklama

Reklama

Naleśniki wytrawne z boczkiem

Na dobry początek dnia

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki - ciasto

  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • olej
  • sól
  • boczek surowy wędzony w plastrach

Składniki - farsz

  • pół małej kapusty pekińskiej lub sałaty
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę lub sałatę posiekaj, podsmaż na maśle z przyprawami. Oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij, żółtka zmiksuj z mlekiem, mąką i łyżką oleju. Drewnianą łyżką dodaj białka, mieszaj. 

2. Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Ułóż na niej kilka cienkich plastrów boczku, podsmaż chwilę. Wylej ciasto, rozprowadź po patelni, smaż z każdej strony. 

3. Na połówce naleśnika układaj farsz. Przykryj drugą połową. Naleśniki przed podaniem możesz ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 10 minut w temp. 180°C. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama