Naleśniki z brzoskwiniami
Słodkie danie lub deser.
Naleśniki:
35 dag mąki, 2 łyżki masła, 2 jajka, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mleka, szklanka wody mineralne, olej. Ponadto: puszka brzoskwiń, serek homogenizowany waniliowy, cukier puder, masło
Przygotowanie:
Naleśniki: mąkę przesiej do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Masło stop, ostudź. Wlej do mąki, wbij jajka. Miksuj, wlewając mleko i wodę. Odstaw na pół godziny.
Z ciasta usmaż dość grube naleśniki na niewielkiej ilości oleju (lekko rumiane).
Brzoskwinie pokrój na małe kawałki. Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym, posyp brzoskwiniami, złóż w ruloniki lub koperty. Masło stop na patelni, podsmaż naleśniki. Posyp cukrem pudrem, podawaj gorące.
Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2 zł