Naleśniki z dyni

Dziś na obiad nietypowe naleśniki. Zrobisz je z dyni.

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Ostudzone purée przełóż do miski. Dodaj połowę jogurtu, jajka, 2 łyżki oleju i cukier. Dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko delikatnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty.  Podawaj placki na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i dżemem. Możesz je też oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas