Naleśniki z jabłkami
Wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło

Składniki
- szklanka mleka (lub mleka sojowego)
- 1,5 szklanki mąki
- sok z dwóch pomarańczy
- 2 jajka
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- olej do smażenia
- nadzienie
- 4 jabłka
- kilka łyżeczek cukru
- wiórki kokosowe
- lody waniliowe
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Mleko wymieszaj z mąką, dodaj jajka, cukier, sok z pomarańczy. Wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. Dolej do niego łyżeczkę oleju, wymieszaj. Przed usmażeniem każdego naleśnika rozsmaruj pędzelkiem niewielką ilość oleju na patelni. Smaż placki z obu stron. 2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, oprósz cukrem, podlej łyżeczką wody, lekko upraż. Posyp wiórkami kokosowymi. Farsz zawijaj w placki naleśnikowe. Podawaj z gałką lodów.