Naleśniki z kozim serem

Składniki: Nadzienie: 20 dag sera koziego, 50 dag szpinaku (plus ewentualnie 6 dag orzechów laskowych lub pini), 2 łyżki śmietany, olej; Sos: 4 pomidory, cebula, czosnek.

Naleśniki
Naleśniki -© Panthermedia

Rozgrzej mocno patelnię i natłuść ją. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i usmaż 10-12 naleśników. Gotowe naleśniki ułóż piętrowo na talerzu i nakryj, by nie wysychały.

Przygotuj sos: posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przysmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone pomidory, podsmaż. Dopraw do smaku (możesz dodać także 1/2 szklanki soku pomidorowego). Na ostrym ogniu gotuj przez ok. 5 minut.

Zrób nadzienie do naleśników: na łyżce oleju podsmaż roztarty ząbek czosnku, dodaj szpinak. Smaż przez około minutę. Dołóż pokrojony w kostkę ser kozi, śmietanę i ew. uprażone orzechy. Dopraw solą, pieprzem.

Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na naleśnikach. Pozawijaj je w rulony, a następnie lekko podgrzej, polej gorącym sosem pomidorowym i od razu podawaj.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas