Naleśniki z kurkumą i kremem kokosowym
Kurkuma to żółto-pomarańczowa sproszkowana przyprawa, która jest podstawą curry i posiada niesamowite właściwości lecznicze. Jest znana jako jedna z cudownych przypraw ze względu na działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, więc dlaczego nie dodać jej do pysznego jedzenia? Przepis na naleśniki z kurkumą i kremem kokosowym będzie idealny na śniadanie.
Składniki
Naleśniki
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka mąki
1 ½ łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru lub świeżego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ½ łyżki oleju kokosowego
Olej kokosowy do smażenia
Krem kokosowy
½ szklanki śmietanki kokosowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
W małej misce wymieszaj 1 szklankę mleka kokosowego i ocet jabłkowy. Odstaw na 5 do 10 min.W średniej misce wymieszaj suche składniki, dodaj jaja, wanilię, olej kokosowy, dodaj płynne składniki z malej miski. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, inaczej będą szybko palić się. Rozpuść na patelni 1-2 łyżki oleju kokosowego i poczekaj aż całkowicie się rozpuści. Wlej pół szklanki ciasta na patelnię i smaż przez minutę po każdej stronie. Z podanej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników.
Przygotuj krem kokosowy. Do miski dodaj śmietankę kokosową, wanilię i cukier puder. Ubijaj przez około 2 minuty. Naleśniki podawaj z kremem kokosowym. Możesz je również udekorować wiórkami kokosowymi.
Jeśli nie masz śmietanki kokosowej możesz ją zrobić z mleka kokosowego. Trzymaj puszkę z mlekiem przez całą noc w lodówce. Obróć puszkę do góry dnem i otwórz ją od dołu. Wlej wodę kokosową do małej miski i odstaw do wykorzystania w przyszłości. Przenieś pozostałą śmietankę kokosową do średniej miski i użyj do zrobienia kremu kokosowego.