Naleśniki z nadzieniem do ruskich pierogów
Przepis nadesłała Pauletta69
Składniki:
naleśniki: - jajka, - mąka, - mleko, - można dodać odrobinę proszku do pieczenia wtedy naleśniki będą pulchniejsze, - sól (ew. pieprz), farsz: - 5 ziemniaków (średnich), - jedna cebula, - 30 dag białego sera, - sól pieprz do smaku i według uznania
kurczak: - średni filet z kurczaka, - cebula, - sól i pieprz do smaku, - czosnek
surówka: - 2 marchewki, - jedno jabłko
Przygotowanie:
Smażymy naleśniki. W między czasie gotujemy około 5 ziemniaków w mundurkach. Jedną większą cebulę siekamy drobno i do miękkości obsmażamy na masełku. Następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (lub przez zgniataczkę, podobnie ser biały. Mieszamy wszystko dodając sól i pieprz do smaku. Mamy gotowe naleśniki i farsz. Teraz czas na kurczaka. Kroimy filet w kosteczkę lub w paseczki (jak kto lubi). W garnku podgrzewamy odrobinę oleju i masła. wrzucamy kurczaka posiekanego, dodajemy sól, pieprz (według uznania), dodajemy czosnek (ząbek wystarczy), kroimy cebulę i dodajemy odrobinę wody. Przykrywamy pokrywką i czekamy (30 minut wystarczy). W zależności od tego, czy chcemy mieć sos śmietanowy czy sos własny dodajemy więcej wody (lub mniej). I na koniec surówka z marchwi i jabłka. 2 marchewki obieramy, ucieramy na drobnej tarce, jabłuszko na grubszej. Można dodać cukru, ale ja nie daję. Można dodać kroplę oliwy lub oleju i pare kropelek soku z cytryny (najlepiej świeżej cytryny a nie kwasku). I to w zasadzie wszystko. Naleśniki zawijamy i obsmażamy na masełku. Życzę smacznego, u mnie wszyscy mlaskali:) Czekam na opinie. Pozdrawiam