Naleśniki z szynką (po 3.roku)
Naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Mogą mieć słodki, słony, a nawet kwaśny smak - wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Wypróbuj nasz najnowszy przepis.
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 5 plasterków szynki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżeczki groszku
- szczypta soli
- oliwa
Sposób przygotowania:
Jajko dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Następnie wbij je do kubka, połącz z mlekiem, mąką oraz solą i wymieszaj. Łyżką wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki.
Marchewkę umyj, obierz i ugotuj. Pokrój w kostkę. Cebulę opłucz, obierz, posiekaj i lekko podsmaż. Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z warzywami, natką i zielonym groszkiem.
Dodaj śmietanę z małą ilością mąki i całość zagotuj. Farsz kładź na naleśniki i zwijaj je w ruloniki.