Naleśniki z szynką (po 3.roku)

Naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Mogą mieć słodki, słony, a nawet kwaśny smak - wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Wypróbuj nasz najnowszy przepis.

Naleśniki można podawać na wiele sposobów.
Naleśniki można podawać na wiele sposobów. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 5 plasterków szynki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki groszku
  • szczypta soli
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Jajko dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Następnie wbij je do kubka, połącz z mlekiem, mąką oraz solą i wymieszaj. Łyżką wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki.

Marchewkę umyj, obierz i ugotuj. Pokrój w kostkę. Cebulę opłucz, obierz, posiekaj i lekko podsmaż. Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z warzywami, natką i zielonym groszkiem.

Dodaj śmietanę z małą ilością mąki i całość zagotuj. Farsz kładź na naleśniki i zwijaj je w ruloniki.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas