Naleśniki z warzywami
Prosty przepis na obiad dla wegetarian.
Składniki:
CIASTO:
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- po 1/2 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- sól
FARSZ:
- 25 dag pieczarek
- pęczek dymki
- 4 pomidory
- 2 średnie marchewki
- 5 łyżek masła
SOS:
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 150 g jogurtu
- po pęczku natki i koperku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 10 dag tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę pokrój w cienkie słupki, a oczyszczoną dymkę w talarki. Pomidory i pieczarki pokrój w plasterki. Koperek i natkę opłucz, strząśnij i posiekaj.
Śmietanę i jogurt starannie rozmieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę z koperkiem. Dopraw. Na 1/4 masła szybko przesmaż pieczarki i dymkę. Posól i popieprz. Marchewkę wrzuć do posolonego wrzątku na 2 minuty, osącz i wymieszaj z pieczarkami.
Ciasto naleśnikowe przemieszaj i na pozostałym maśle usmaż 4 naleśniki. Na żaroodpornym talerzu połóż naleśnik, posmaruj 1/3 śmietany, wyłóż 1/3 pomidorów, na to 1/4 pieczarek i posyp 1/4 sera.
Tak samo wykładaj składniki na drugi i trzeci naleśnik. Czwarty posmaruj pieczarkami i posyp serem. Zapiekaj około 10 min w 200°C.