Naleśniki z warzywami

Prosty przepis na obiad dla wegetarian.

Naleśniki z warzywami
Naleśniki z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

CIASTO:

  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • po 1/2 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • sól

FARSZ:

  • 25 dag pieczarek
  • pęczek dymki
  • 4 pomidory
  • 2 średnie  marchewki
  • 5 łyżek masła

SOS:

  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 150 g jogurtu
  • po pęczku natki i koperku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 10 dag tartego żółtego sera

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę pokrój w cienkie słupki, a oczyszczoną dymkę w talarki. Pomidory i pieczarki pokrój w plasterki. Koperek i natkę opłucz, strząśnij i posiekaj.

Śmietanę i jogurt starannie rozmieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę z koperkiem. Dopraw. Na 1/4 masła szybko przesmaż pieczarki i dymkę. Posól i popieprz. Marchewkę wrzuć do posolonego wrzątku na 2 minuty, osącz i wymieszaj z pieczarkami.

Ciasto naleśnikowe przemieszaj i na pozostałym maśle usmaż 4 naleśniki. Na żaroodpornym talerzu połóż naleśnik, posmaruj 1/3 śmietany, wyłóż 1/3 pomidorów, na to 1/4 pieczarek i posyp 1/4 sera.

Tak samo wykładaj składniki na drugi i trzeci naleśnik. Czwarty posmaruj pieczarkami i posyp serem. Zapiekaj około 10 min w 200°C.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas