Naleśniki ze słoika
Naleśniki ze słoika? Co to jest? Po co nam to? Kiedy trzeba po nie sięgnąć? Na przykład w sytuacji, gdy nie masz pod ręką miksera, a ręczne ubijanie ciasta na naleśniki wydaje się zbyt męczące? Nic straconego. Z pomocą przychodzi niepozorne naczynie z nakrętką, w którym idealnie połączysz wszystkie składniki. Tak powstaną naleśniki ze słoika!
Naleśniki ze słoika - przygotowanie
Przygotuj litrowy słoik (albo mniejszy, ale wtedy należy dostosować proporcje składników) i wbij do niego jedno całe jajko. Zakręć i potrząsaj do momentu, aż będzie całkowicie roztrzepane.
Dosyp mąkę, sól, wlej mleko, wodę i dokładnie wymieszaj w ten sam sposób. Ciasto nie powinno być zbyt lejące, ani przesadnie gęste. Konsystencję możesz zmieniać dodając więcej mąki lub mleka.
Potrząsaj do momentu pozbycia się wszystkich grudek. Smaż na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju. Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: