Naleśniki ze szpinakiem
Zapiekane z serem.
Składniki:
- 30 g masła
- 200 g mąki
- 2 jajka
- Sól
- 300 ml mleka
- Pieprz
- 8 łyżek oleju
- 750 g szpinaku
- 1 szalotka
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 250 g sera ricotta
- 250 g śmietany kremówki
- 75 g parmezanu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z jajkami. Stopniowo wlewać mleko i stopione masło. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju, nałożyć nieco ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. W ten sposób usmażyć 12 naleśników.
Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać wino i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Szpinak odcisnąć i wymieszać z serem. Naleśniki smarować masą i zawijać. Naleśniki nakładać na żaroodporne talerzyki, polać śmietaną i posypać tartym parmezanem. Zapiekać w 200 st. C przez 8-12 minut.