Reklama

Reklama

Naleśniki ze szpinakiem

Zapiekane z serem.

Składniki:

  • 30 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • Sól
  • 300 ml mleka
  • Pieprz
  • 8 łyżek oleju
  • 750 g szpinaku
  • 1 szalotka
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g śmietany kremówki
  • 75 g parmezanu

 

Przygotowanie:

 Mąkę wymieszać z jajkami. Stopniowo wlewać mleko i stopione masło. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju, nałożyć nieco ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. W ten sposób usmażyć 12 naleśników.

Reklama

Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać wino i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Szpinak odcisnąć i wymieszać z serem. Naleśniki smarować masą i zawijać. Naleśniki nakładać na żaroodporne talerzyki, polać śmietaną i posypać tartym parmezanem. Zapiekać w 200 st. C przez 8-12 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje