Reklama

Naleśnikowa gąsienica

Składniki na 6 sztuk. Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.

Składniki na naleśniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • po ½ szklanki mleka i wody
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
  • 10 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj.

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posiekany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.

Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.

Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski.

Reklama

Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama