Naleśnikowa gąsienica

Składniki na 6 sztuk. Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.

Naleśniki pokrój i ułóż z nich gąsienicę
Naleśniki pokrój i ułóż z nich gąsienicę123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj.

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posiekany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.

Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.

Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski.

Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas