Naleśnikowa gąsienica
Składniki na 6 sztuk. Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.

Składniki
na naleśniki
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag świeżego szpinaku
- 2 jajka
- po ½ szklanki mleka i wody
- 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
na farsz
- 1 pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
- 10 dag suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka keczupu
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posiekany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.
Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.
Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski.
Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.