Nalewka z aronii: Chroni serce i oczyszcza z toksyn
Aroniówka w zestawieniu z innymi popularnymi nalewkami wypada znakomicie i może śmiało konkurować ze słynną orzechówką, wiśniówką, malinówką czy głogówką. Za charakterystyczny, nieco cierpki i kwaskowy smak wychwalana jest przez największych smakoszy czy koneserów, a zdrowotne właściwości sprawiają, że wybawia nas z niejednej, chorobowej opresji. Doskonale wzmacnia naczynia krwionośne i odbudowuje odporność, chroni serce i obniża ciśnienie krwi, a poza tym skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Nie wspominając już o tym, że można ją śmiało przygotować w domowym zaciszu. Poniżej znajdziecie wszystkie wskazówki.
Aronia: Co nieco o roślinie
Aroniówka pozyskiwana jest z aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). Pochodzi z Ameryki Północnej, ale w europejskim klimacie rośnie równie wybornie. W Polsce jest doceniana i uwielbiana z kilku powodów, ale przede wszystkim za nietuzinkowy, lekko kwaskowy smak i bogactwo składników odżywczych. Owoce aronii najlepiej zbierać pod koniec lata lub wczesną jesienią. Stanowią doskonałą bazę nalewek, soków i dżemów.
Aronia: Co w niej znajdziemy?
W kontekście aronii często pojawia się stwierdzenie, że stanowi remedium na tak zwane choroby cywilizacyjne, w tym przede wszystkim nadciśnienie, miażdżycę, czy choroby nowotworowe. Ale po kolei. Dobroczynne właściwości aronii mają bezpośredni związek ze składnikami, których nam dostarcza.
Znajdziemy w niej przede wszystkim:
* cenne flawonoidy - rutynę i kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany, które stanowią barierę ochronną przed szkodliwą działalnością wolnych rodników
* witaminy C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E
* cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor
Bogaty skład aronii sprawia, że:
- wykazuje właściwości przeciwutleniające, a tym samym znajduje zastosowanie w profilaktyce nowotworów
- wspomaga i stymuluje działanie układu odpornościowego
- uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD).
Pijąc sporządzaną na bazie odżywczych owoców aronii nalewkę dodatkowo:
- chronimy serce, minimalizując ryzyko jego chorób
- skutecznie detoksykujemy organizm, usuwając z niego wszelkie zbędne produkty przemiany materii
Jak przyrządzić nalewkę z aronii?
Sposobów przyrządzania nalewki z aronii jest co najmniej kilkanaście. Dużym powodzeniem cieszy się przepis uwzględniający liście wiśnie. Dzięki temu dodatkowi nie będzie cierpka i zyska perfekcyjny smak.
Potrzebne składniki:
- 5 kg aronii
- 100 liści wiśni
- 5 litrów wody
- 5 kilogramów cukru (ilość cukru dostosujmy do naszych gustów)
- 2- 2,5 l spirytusu
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Owoce aronii starannie oczyszczamy i zamrażamy. Po kilku dniach owoce płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście wiśni i gotujemy przez 10 minut, aż puszczą sok. Następnie zawartość garnka odcedzamy i do soku dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia i odstawiamy nalewkę do wystygnięcia. Następnie dodajemy sok z cytryny i spirytus. Przelewamy przez gazę do butelek. Nalewka powinna być przechowywana w zaciemnionym miejscu. Najlepiej smakuje po sześciu miesiącach.
Nalewka z aronii bez gotowania
Nalewkę z aronii można przyrządzić również bez gotowania.
Potrzebne składniki:
- 1 kg aronii
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- pół kilograma miodu
- szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, starannie osuszamy i umieszczamy w słoiku. Delikatnie je rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, aż aronia puści sok. Następnie dodajemy miód i zalewamy wszystko alkoholem. Słoik z gotową nalewką zamykamy i odstawiamy na pięć tygodni w zaciemnione miejsce. Pamiętajmy, aby regularnie nim potrząsać. Po około 4-5 tygodniach nalewkę odcedzamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy w zaciemnione miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po kilku miesiącach.