Nalewka z głogu: Jak zrobić? Na co pomoże?
Głóg to nie tylko piękny krzew ozdobny, ale też roślina o wielu właściwościach leczniczych. Jego owoce obfitują we flawonoidy i procyjanidyny, które mają korzystny wpływ na układ krążenia i serce. Zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i obniżają ciśnienie, dlatego głóg może wspomóc leczenie niewydolności serca i nadciśnienia. Można z niego przygotować przepyszną nalewkę, która pomoże nie tylko na problemy sercowe, ale też zadziała uspokajająco i wyciszająco oraz pozwoli szybciej zasnąć. Po ten trunek warto też sięgać w okresie jesienno-zimowym, gdyż wspomaga odporność i zapobiega przeziębieniu czy grypie. Jakie jeszcze właściwości ma nalewka z głogu i dlaczego warto ją mieć w spiżarce? W jaki sposób ją przygotować? Podpowiadamy.
Kilka słów o głogu
Głóg to ozdobny krzew należący do rodziny różowatych. Nie ma wymagających warunków, rośnie pospolicie przy drogach i w lasach, a także w przydomowych ogrodach, gdzie pełni funkcję dekoracyjną. Wyróżnia się dwa rodzaje tej rośliny: głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy. Ta pierwsza odmiana posiada białokremowe kwiaty i czerwone, eliptyczne owoce z jedną pestką w środku. Głóg dwuszyjkowy jest nieco niższy, kwitnie na ciemnoróżowo, a jego owoce są bardziej kuliste i posiadają dwie pestki. Oba rodzaje wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, a surowcem leczniczym są zarówno kwiaty, jak i owoce. Głóg jest bogatym źródłem flawonoidów, procyjanidynów, garbników, fitosteroli i kwasów fenolowych. Znajdują się w nim również witaminy A, C oraz z grupy B, a także sole mineralne. Dzięki tym licznym składnikom o korzystnym wpływie na zdrowie, przetwory z głogu wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Należy do nich z pewnością nalewka z głogu, która świetnie oddziałuje na serce.
Właściwości nalewki z głogu
Nalewka z głogu od lat stanowi świetnie remedium na poprawę pracy serca i układu krążenia. Zawarte w głogu flawonoidy rozkurczają naczynia wieńcowe, przez co zwiększają w nich przepływ krwi i usprawniają ukrwienie mięśnia sercowego. Natomiast inny ważny składnik głogu – procyjanidyny – obniżają ciśnienie krwi. Nalewka z tej rośliny może więc zmniejszać ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia lub innych schorzeń układu krwionośnego; pomoże też w łagodzeniu symptomów tych chorób. Głóg zmniejsza też duszności i zmęczenie będące objawami chorób serca. Wspomaga także leczenie łagodnych postaci zaburzeń czynnościowych na tle nerwowym i tzw. „serca starczego”. Działanie rozkurczowe głogu sprawia również, że pomaga on na bóle menstruacyjne.
Głóg działa także uspokajająco i wyciszająco, dlatego też przygotowana z niego nalewka pomoże ukoić nerwy i zrelaksować się oraz ułatwi zasypianie. Wszystko dzięki witaminom z grupy B i olejkom eterycznym. Nalewka z głogu może także zniwelować bóle i zawroty głowy. Często też stosowana jest w sezonie jesienno-zimowym, gdyż skutecznie wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko infekcji, przeziębienia oraz grypy.
Warto wspomnieć, że nalewka z głogu korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Stymuluje pracę jelit, poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie tłuszczów oraz cukrów. Oprócz tego zawarty w głogu kwas chlorogenowy ma działanie przeciwcukrzycowe, a jeden z obecnych w tej roślinie flawonoidów – kwercytyna obniża poziom cholesterolu we krwi. Głóg pomaga również łagodzić bóle stawowe, mięśniowe i reumatyczne, a także zwalczać infekcje dróg moczowych.
Jak przygotować nalewkę z głogu?
Przepisów na nalewkę z głodu jest wiele, można przygotować ją zarówno z owoców, jak i kwiatów rośliny. Tradycyjna i najpopularniejsza jest jednak nalewka z owoców głogu. Zbierać się je powinno we wrześniu i październiku, kiedy są już dojrzałe. Należy je wysuszyć na powietrzu i przechowywać w papierowych torbach lub workach. Do przygotowania nalewki potrzebny jest kilogram suszonych owoców, litr spirytusu, 50 dkg cukru i jedna szklanka przegotowanej wody. Owoce należy wsypać do słoika, zalać spirytusem wymieszanym z wodą, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop z trzech szklanek wody, cukru i przypraw, np. goździków i cynamonu. Gotujemy na małym ogniu przez pięć minut, a gdy ostygnie, wlewamy do niego zlany z owoców spirytus. Nalewkę należy wlać do słoja, odstawić na trzy dni, a następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna być przechowywana w ciemnym miejscu co najmniej przez kilka miesięcy lub nawet rok.