Nalewka z malin: Naturalny antybiotyk i lek na anemię i serce

Nalewka z malin to jeden z najcenniejszych rarytasów z babcinego kredensu. Nie dość, że dostarczy nam smakowych rozkoszy, to w dodatku jest w stanie wybawić nas z niejednej chorobowej opresji. Można ją śmiało nazwać naturalnym antybiotykiem, a jej działanie porównać, do tego uzyskanego po zastosowaniu aspiryny, bo skutecznie pokona nawet najbardziej zjadliwe przeziębienie i obniży wysoką gorączkę. Jakie jeszcze właściwości skrywa w sobie pyszna malinówka? Kobietom przyniesie ulgę przy dolegliwościach miesiączkowych, anemikom pomoże wzmocnić odporność i poprawi jakość ich krwi, a osoby zmagające się ze schorzeniami trawiennym wesprze w walce z dokuczliwym problemem. Więcej szczegółów znajdziecie poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Nalewka z malin: Supernapój na przeziębienie

©123RF/PICSEL

Gdy w dzieciństwie dopadało nas przeziębienie, nasze babcie nie bez przyczyny sięgały po szklane butelki, w których przechowywały malinówkę. Jej rozgrzewające właściwości sprawiają, że jest w stanie złagodzić wszystkie dokuczliwe dolegliwości towarzyszące przeziębieniom i grypie. Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają, że pod względem leczniczym bywa nawet skuteczniejsza od soku z malin.

Nalewka z malin jak naturalny lek przeciwgorączkowy

Obok rozgrzewających właściwości nalewki z malin umieścić należy jej detoksykujące zdolności. Zawarte w niej kwasy organiczne sprawiają, że stymuluje do pracy gruczoły potowe, a tym samym skutecznie obniża gorączkę. Oczywiście, w celach leczniczych nalewka z malin powinna być dozowana w odpowiednich ilościach. Wystarczy wlać jedną do dwóch łyżeczek specyfiku do herbaty i wypić leczniczy napój małymi łyczkami tuż przed snem. Mimo że w nocy możesz się nadmiernie pocić, to rano z pewnością odczujesz oczekiwaną ulgę.

Nalewka z malin a PMS i menstruacja

Po nalewką z malin powinny też wyjątkowo chętnie sięgać kobiety. Dlaczego? Naturalny specyfik działa rozkurczowo i skutecznie złagodzi nawet najbardziej dokuczliwe dolegliwości towarzyszące zespołowi napięcia przedmiesiączkowego, menstruacji oraz menopauzie. (Malinówka pomoże zwłaszcza przy napadowych bólach i skurczach brzucha.

Nalewka z malin a krew i serce

Nalewka z malin - podobnie jak ta przyrządzona na bazie aronii czy pigwy - wyjątkowo dobroczynnie wpływa na naszą krew i serce. Solidna porcja żelaza, potasu, magnezu, wapnia, miedzi i cynku sprawia, że minimalizujemy ryzyko wystąpienia anemii, zmian miażdżycowych oraz doskonale uszczelniamy naczynia krwionośne.

Nalewka z malin a schorzenia trawienne

Nalewkę z malin powinny zawsze trzymać w barku osoby zmagające się z częstymi biegunkami czy innymi dolegliwościami trawiennymi. Niewielka ilość specyfiku - choćby łyżeczka dodana do herbaty - sprawi, że od razu poczujemy się lepiej.

Jak przyrządzić rozgrzewającą nalewkę z malin?

©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki:

- Kilogram świeżych malin

- 1/2 szklanki miodu lipowego lub akacjowego

- 0,5 kg cukru

- 0,85 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Maliny starannie wypłucz, odsącz na sitku i umieść w dużym słoiku. Następnie zalej 1/2 szklanki miodu lipowego lub akacjowego i zasyp cukrem. (Jeśli chodzi o ilość tego ostatniego, to - w zależności od gustu - możesz ją nieco zmniejszyć). Całość zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj zawartość słoika, zakręć go i odstaw na co najmniej pięć tygodni w zaciemnione miejsce. Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoika i rozlej gotową nalewkę do butelek. Te ostatnie powinny leżakować przez co najmniej cztery miesiące.

Nalewka z malin na spirytusie

©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki

- Kilogram świeżych malin

- 0,5 litra spirytusu

- 40 dag cukru

- opcjonalnie rum

Sposób przygotowania:

Maliny starannie oczyść, umieść w słoiku, zalej spirytusem i odstaw na co najmniej siedem dni. Aby owoce nasiąkły równomiernie, codziennie poruszaj słoikiem. Po tygodniu spirytus odlej, a owoce zasyp cukrem. Odstaw na kilka dni. Gdy z owoców wytrąci się gęsty syrop, przecedź zawartość słoika przez sitko. Syrop połącz ze zlanym wcześniej spirytusem. Opcjonalnie do nalewki możesz dodać niewielką ilość rumu. Doskonale wzbogaci jej smak. Starannie wymieszaj specyfik i rozlej do szklanych butelek. Te ostatnie powinny leżakować co najmniej przez trzy miesiące.

Tak przyrządzona nalewka doskonale sprawdzi się w okresie wiosennych i jesiennych przeziębień. Wzmocni odporność, poprawi jakość krwi i zminimalizuje ryzyko wystąpienia chorób trawiennych i serca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas