Nalewka z żurawiny: Dlaczego warto ją pić?

Nalewka z żurawiny posiada wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów
Nalewka z żurawiny posiada wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma żurawina?

Nieocenione właściwości lecznicze żurawinowej nalewki

Nalewka z żurawiną w walce z chorobami

  • Działa przeciwbakteryjnie - żurawina zawiera substancje aktywne, które hamują przyleganie bakterii do powierzchni błon śluzowych. Wielu stomatologów zaleca picie soku z żurawiny, ponieważ dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu pozwala walczyć z próchnicą. 
  • Pomaga w leczeniu wrzodowej choroby żołądka - blokuje rozwój szkodliwych bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój wrzodów żołądka czy dwunastnicy.
  • Dostarcza mnóstwo cennych mikroelementów i witamin, szczególnie ważnych podczas choroby - kiedy organizm walczy z wirusami i bakteriami, potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci witamin oraz cennych minerałów.
  • Można ją stosować pomocniczo w przypadku takich chorób jak anemia, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.

Jak zrobić nalewkę żurawinową?

Żurawina jest dobra dla osób cierpiących na cukrzycę oraz otyłość
Żurawina jest dobra dla osób cierpiących na cukrzycę oraz otyłość123RF/PICSEL
  • 1 kg owoców żurawiny,
  • 1/2 litra wódki,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 laski wanilii.
  1. Na początku należy umieścić żurawinę na dwa dni w zamrażarce. Po tym czasie rozmrozić i dokładnie zmiksować.
  2. Całość przełożyć do słoików i zalać wódką oraz spirytusem. Następnie dodać cukier oraz wanilię i pozostawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Co jakiś czas należy wstrząsać słojem.
  3. Po upływie miesiąca przecedzić nalewkę i odcisnąć, a następnie przefiltrować i przelać do butelek. Aby uzyskać intensywniejszy kolor i smak, wskazane jest odstawienie nalewki z żurawiny w chłodne miejsce na trzy miesiące.
Niedoceniany owoc. Żurawina ma wyjątkowe właściwościInteria.tv

Kto powinien unikać nalewki z żurawiną?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?