Nasi przodkowie zalecali je na niestrawność i przeziębienie. To ostatni dzwonek, by zagnieść cudowne ciasto

To ostatni dzwonek, by zagnieść ciasto
To ostatni dzwonek, by zagnieść ciasto123RF/PICSEL

Piernik długo dojrzewający: Lista zakupów

Składniki

  • 50 dkg miodu
  • 40 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 130 ml mleka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe (ok. 3 słoiki po 200 g)

Świąteczny piernik długo dojrzewający: Przepis

  1. Do garnka wrzuć miód, cukier i masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się stopi, a składniki połączą. Następnie odstaw do wystudzenia.  
  2. Do zimnego mleka dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. 
  3. Gdy masa miodowa wystygnie, doda do niej przyprawę, mąkę, jajka sól i mleko. 
  4. Zagnieć ciasto. 
  5. Przełóż do szklanego naczynia i przykryj. 
  6. Wstaw do lodówki na 4 - 5 tygodni.
  7. Na 2 - 4 dni przed świętami wyjmij ciasto, rozwałkuj i podziel na trzy części. 
  8. Piecz w piekarniku przez około 15 minut - aż piernik urośnie i się zarumieni. 
  9. Wyjmij i ostudź. Następie posmaruj pierwszy blat powidłami śliwkowymi, połóż drugi blat ciasta i powtórz czynność. Na ostatnią warstwę przygotuj polewę czekoladową lub lukier. 
Piernik z powidłami
Piernik z powidłami123RF/PICSEL

Piernik jako lek?

„Ewa gotuje”: Piernik bardzo puszystyPolsatPolsat