Nieoczywisty dodatek do sernika. Wychodzi delikatny i puszysty jak chmurka

Jak upiec sernik, żeby nie opadł i był puszysty?
Jak upiec sernik, żeby nie opadł i był puszysty?123RF/PICSEL

Prosty przepis na sernik to podstawa dla każdego kuchmistrza

Sernik kalafiorowy - nietypowy sposób na domowe wypiekiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Sernik na zimno z mascarpone smakuje wybornie. Dodaj do masy jeden owoc

  • 1 dojrzała gruszka,
  • 500 g sera mascarpone,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • około 200 g herbatników.
Gruszka to sekret pysznego sernika bez pieczenia
Gruszka to sekret pysznego sernika bez pieczenia123RF/PICSEL
  • Gruszkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Nie wylewaj soku! Dzięki niemu ciasto będzie przyjemnie wilgotne.
  • Starty owoc wymieszaj z mascarpone i cukrem. Masa powinna być gładka. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek.
  • Dno formy wyłóż pokruszonymi herbatnikami, na nich umieść serowo-owocową masę.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, by całość stężała.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Przepis z ziemniakiem

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 750 g twarogu,
  • 350 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 6 jajek.
Sernik to uniwersalny deser
Sernik to uniwersalny deser123RF/PICSEL
  • Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem trzykrotnie.
  • Oddziel białka od żółtek, następnie z białek ubij pianę.
  • Żółtka zmiksuj z cukrem oraz masłem.
  • Składniki wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Sernik kalafiorowy - nietypowy sposób na domowe wypiekiInteria KulinariaInteria Kulinaria