Naturalny ekspert zdrowej krwi

Burak ma w sobie taki arsenał witamin, minerałów i prozdrowotnych mocy, że można go z powodzeniem nazwać czerwonym ambasadorem zdrowia.

Sok z buraka powinien stać się stałym elementem diety osób z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi
Sok z buraka powinien stać się stałym elementem diety osób z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi123RF/PICSEL

Warto zawrzeć z burakiem całoroczne porozumienie. Właściwie przechowywane warzywa mogą wspierać nasze zdrowie przez pełne 12 miesięcy.

Nie da się ukryć, że schyłek lata to ich najlepszy czas. Są dojrzałe, jędrne i soczyste, a właśnie sok z surowych buraków pozwoli nam skorzystać w pełni z ich prozdrowotnych wartości. Jeśli koniecznie chcemy jeść je na ciepło, zdecydowanie wybierzmy gotowanie na parze, albo pieczenie w piekarniku nieobranych i zdejmijmy skórkę już na talerzu.

Gotując buraki w wodzie pozbawimy je tego co najcenniejsze, bo ich składniki odżywcze są rozpuszczalne w wodzie. Wyjątek stanowi zupa, trudno sobie wyobrazić świat bez czerwonego barszczu.

Surowy jest najlepszy


Wróćmy jednak do surowego buraka. Co możemy z niego uzyskać? Jest najlepszym, naturalnym stróżem zdrowej krwi. Nie tylko zapobiega anemii i pomaga z niej wyjść, ale też mocno wspiera leczeni białaczki, jest bowiem produktem krwiotwórczym.

Obecne w burakach barwniki to silne antyoksydanty, które wykazują działanie profilaktyczne względem chorób nowotworowych i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki ludzkiego organizmu. Surowe buraki obfitują w kwas foliowy, niezwykle ważny nie tylko dla kobiet ciężarnych. Jego podaż jest konieczna dla dobrej pracy układu sercowo-naczyniowego, warunkuje między innymi właściwy poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi.

Sok najwartościowszy

Sok z buraka powinien stać się stałym elementem diety osób z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Buraki, zwłaszcza spożywane na surowo, mają bardzo silny odczyn alkaliczny - pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

W erze żywności wysoko przetworzonej świadome włączanie do jadłospisu mocno zasadowych produktów jest naszym obowiązkiem, jeśli chcemy utrzymać ciało w dobrej kondycji. Regularne picie soku z buraka pomoże odkwasić ciało, doda energii i chęci do życia, wyraźnie poprawi samopoczucie.

Zajęci rozlicznymi obowiązkami nie mamy czasu zastanowić się co powoduje chroniczne przemęczenie? Stres i wysoko przetworzona żywność, alkohol i kawa to główni sprawcy naszych deficytów energii. Chcesz iść w stronę bardziej świadomego życia? Zacznij od małych kroków, ale stawiaj je konsekwentnie. Szklaka soku z buraka wypita codziennie, to bardzo dobry punkt wyjściowy.

Wypijany solo może być zbyt silnie alkalizujący i powodować mdłości. Dobrze komponuje się z jabłkiem, cytryną i marchewką. Warto oswajać z ich smakiem również dzieci. Róbmy to jednak stopniowo, dodając początkowo tylko odrobinę buraka do soku z jabłek i marchewki.

Kolor zmieni się zdecydowanie - z buraczaną barwą nie wygramy. Wygrać możemy z nim zdrowie. A dzieci będą go piły, jeśli my dorośli damy im przykład. Bogata lista minerałów, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, cynk, bor, molibden, lit, kobalt obecnych w surowych burakach pozwoli zapobiec wielu chorobom, w tym osteoporozie.

O soku z buraków powinny szczególnie pamiętać kobiety w okresie menopauzy. Pozwoli on zniwelować, albo przynajmniej zmniejszyć nieprzyjemne objawy tego etapu życia kobiety. Bierzmy z natury to, co nam oferuje. Na leki zawsze mamy czas. Zdrowie jest nie do przecenienia.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas